Evi olanın başı dertte: Yüzde 50'den fazla zam geleceği açıklandı

Evi olanın başı dertte: Yüzde 50'den fazla zam geleceği açıklandı
Ülkemizde konut ve taşınmaz sahiplerinden talep edilen emlak vergisi, enflasyonla doğru orantılı olarak artmaya devam ediyor. Ancak bu yıl enflasyonun resmi rakamlarla bile yüzde 50'den fazla yükselmesi nedeniyle vatandaşların ceplerinden çok büyük miktarda paralar çıkacak. İşte ev sahiplerinden bu yıl alınacak olan emlak vergisi için yapılan yeni tahminler.

Türkiye'de konut ve taşınmaz sahiplerinden alınan emlak vergisi, enflasyon oranlarıyla doğru orantılı bir artış göstermeye devam ediyor. Ancak, bu yıl enflasyonun resmi rakamlarla bile yüzde 50'den fazla yükselmesi, vatandaşların ceplerinden büyük miktarlarda para çıkmasına neden olacak.

Emlak vergisi, ev sahipleri için her yıl ödenmesi gereken önemli bir mali yükü temsil ediyor. Enflasyondaki hızlı artışın etkisiyle, bu yıl emlak vergisi tahminlerinin yüzde 50'nin üzerinde artacağı belirtiliyor.

Vatandaş yeni yılda asgari ücrete yapılacak olan zammı beklerken yurttaşı ilgilendiren vergilere zam yılbaşında geliyor.

Önümüzdeki yılın başında vergiler, ekim sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak.

Maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor.

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergiler yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

Naki Bakır'ın yazının ilgili kısımları şöyle:

"Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor."

TEMMUZ AYINDA ZAM GELMİŞTİ

Geçen temmuz ayında da yılın ikinci altı ayında geçerli olmak üzere de bu kez yüzde 50 zam yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 TL’yken 4 bin 943 TL’ye çıktı. 2022’de ise bu bedel 1478 TL’ydi.

TV, pasaport bedeli, trafik cezaları gibi yurttaşı yakından ilgilendiren tüm kalemlerde artış yüzde 123 oranında yapıldı.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Bu haber toplam 157034 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
54 Yorum