Son dönemlerde et fiyatlarına gelen zamlar, gıda sektöründe önemli tartışmalara yol açtı. UKON tarafından açıklanan fiyatlar, dana ve kuzu karkas etlerinin bölgesel farklılıklar gösterdiğini ortaya koyuyor. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde fiyatların yüksek seyrettiği gözlemlenirken, diğer bölgelerde daha uygun fiyatlar dikkat çekiyor. Bu durum, hayvan yetiştiricileri ve kasaplar için zor bir süreç anlamına geliyor. Üreticiler, artan maliyetler karşısında nasıl bir strateji izleyecekleri konusunda düşünmeye başladı.
UKON tarafından paylaşılan et fiyatlarının bölgelere göre farklılık göstermesi dikkat çekti. Fiyat etiketine yansıyan farklılık üretim ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra arz talep dengesi ile de ilişkili olabiliyor.
Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yüksek seyreden fiyatlar Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Marmara ve Karadeniz bölgesine oranla daha uygun seyrediyor.
BÖLGE BÖLGE FARK EDİYOR
Ege Bölgesi
Dana Karkas Et: 316,67 TL
Kuzu Karkas Et: 331,67 TL
Akdeniz Bölgesi
Dana Karkas Et: 320,75 TL
Kuzu Karkas Et: 350,51 TL
Marmara Bölgesi
Dana Karkas Et: 326,17 TL
Kuzu Karkas Et: 388,92 TL
İç Anadolu Bölgesi
Dana Karkas Et: 321,91 TL
Kuzu Karkas Et: 372,65 TL
Doğu Anadolu Bölgesi
Dana Karkas Et: 326,00 TL