MSKÜ’de öğretim üyesi olan Fransız akademisyen Jean Luc Regnier, 2018’de kanserden dolayı hayatını kaybeden yüksek mimar eşi Aysun Coşar Regnier için lahit mezar yaptırıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümünde doktor öğretim üyesi olarak görev yapan Fransız Jean Luc Regnier, 2018 yılında kanserden dolayı hayatını kaybeden yüksek mimar eşi Aysun Coşar Regnier için Muğla mermerinden lahit mezar yaptırıyor. Muğla şehir yeni mezarlığına defnedilen Aysun Coşar Regnier’ın cenazesinin bir yılı tamamlamasının ardından, temeli yapıldıktan sonra, hazırlanan mermer lahit mezara yerleştirilecek.
“Basit Beton Mezar Yapmak İstemedim”
Eşini çok sevdiğini ve sıradan bir mezar taşı yaptırmak istemediğini dile getiren Jean Luc Regnier; “Önceleri eşimle çalıştım Antalya’da. Bizim mimarlık ofisimiz vardı. Muğla’da, Üniversite’de yeni iş buldum. Ama maalesef daha sonra Muğla’da eşimin hastalığı başladı. İnsanlar kanser ne demek biliyorlar ama bu daha kötü belki. Çünkü beyin kanseriydi eşim. Hastalıktan sonra eşim çok değişti, aynı eşim değildi. Normal konuşmadı ve hep kaçtı. Çok zor zamanlardı, iki yıl böyle devam etti ve sonra maalesef üçüncü ameliyattan sonra eşimi kaybettim. Önce çalıştığım mimarlık projesini beraber yaptık. Eşimi çok seviyorum. Burada güzel taş var. Ben jeoloğum, taşları biliyorum. Yatağan’da mermer bulduk ve tek blok koymak istedim heykelle. Basit beton koymak istemedim. Çünkü sonra yıpranıyor, eşim için güzel bir mezar yapmak istedim. Lahitin tasarımını, üzerindeki resimleri ben yaptım. Proje önceden vardı. Benim işim değil ama eşim için çalıştım ve öğrendim. Bu projeyi mimarlık proje programında yaptım 3 boyutlu olarak. Bir arkadaşımın aracılığıyla Yatağan’da profesyonel bir mermer firması bulduk. Orada bilgisayarda çalışıyorlar ve 3 boyutlu baskı yapıyorlar. Mermeri ve taşı bilgisayar ile direkt yapabiliyorlar. Usta ile detay konusunda çalıştık. Eşimle planlamıştık bunu ama çok detay konuşamadık. Çünkü çok hastaydı o dönemde. Zor zamanlar geçirdik. Lahit projesini ben tasarladım ama eşimin neyi sevdiğini biliyorum.” dedi.
Lahit Bir Buçuk Ton Ağırlığında
Eşinin lahit mezarının yanına kendi mezarını da hazırlattığını ifade eden Regnier; “Biz 16 yıl beraber yaşadık. Eşimle olan beraberliğim benim için devam ediyor. Benim için ölüm yok. Ben hep onunla konuşmak isterim ve her zaman konuşurum. Tabi ki insanlar bunu belki anlamıyor. Eşim gitti tabi ki; ama devam etmek istiyorsunuz ve bir şey bulmak gerekiyor bunun için. Bizim çocuğumuz yok. Ben eşim için Türkiye’de kaldım. Ama şimdi eşim yok, tek başınayım. Yine de burada kalmak istiyorum çünkü benim mezarım da burada. Beraber yan yana olacağımız mezarlarımız var. Şimdi eşimin mezarı için bu yaz temel yapacağız çünkü lahitin taşı çok ağır. Bir buçuk ton ağırlığında. Sonra belki biraz
ahşap koyacağız etrafına. İkimiz için küçük bir yer yaptıracağım orada.” diye konuştu.
“O Tatil İçin Ben Doktora İçin Oradaydım”
Türk eşi Aysun Coşar Regnier ile nasıl tanıştıklarını anlatan Jean Luc Regnier; “Güney Fransa’da yüksek lisans yaptım. Almanya’da da doktora yaptım. Doktora için konu Türkiye idi. Arazi Türkiye’deydi. Buraya geldim. Eşim Ankara’da 10 yıl bir inşaat şirketinde çalışmış. Sonra inşaat şirketi kapanınca işsiz kalmış. Tatil için Antalya’ya gelmiş. O tatil için ben doktora için oradaydım. Bafa Gölü’nde tanıştık. Doktora bitti. Antalya’da beraber ofis açtık. Sonra eşim ile beraber yaşamak istedim. O zamanlarda Avrupa’da sıkıntılar vardı. Türkiye’de yaşamaya başladık. Eşim sanatla ilgili Antalya’da doktorasına başladı. Sonra ben bu Üniversite’de iş buldum” diye kaydetti.
Her Sembolün Anlamı Var
Eşi yüksek mimar Aysun Coşar Regnier için tasarladığı lahit mezarın üzerinde eşinin sevdiği farklı anlamlarda semboller olduğunu anlatan Jean Luc Regnier; “Eşim mimardı ama resim sanatıyla da ilgileniyordu. Onu kaybettiğimde 53 yaşındaydı. Onun için tasarladığım lahitin üzerinde semboller var. İki tarafında melek sembolü var. Mısır meleği, aynı zamanda Türkiye’de Hititler dönemi vardı; Hititlere ait semboller var. Eşim Aysun son zamanlarında Hititler üzerine çalıştı. Onu korumak için onun sevdiği Mısır ve Hitit medeniyetlerine ait semboller kullandım lahitte. Ay sembolünü kullandım, eşimin adında ay olduğu için. Yıldız sembolü koydum. Bunların hepsinin anlamları var. Lahitin konulması için biraz beklememiz gerekiyor. Çünkü mezarın bir yılı doldurması gerekiyor. Sonra temel yapacağız. Lahitin yapım işi bir ay sonra bitecek” ifadelerinde bulundu.
Sevil OLUÇ