Sosyal güvenlik mevzuatı çerçevesinde, ciddi sağlık sorunları nedeniyle çalışma kapasitesini kaybeden vatandaşlar, erken emeli olabiliyor. Bu durum, sağlık sorunları nedeniyle çalışma kapasitesini kaybeden vatandaşların maddi güvencelerinin sağlanması ve sosyal güvence kapsamında hak ettikleri desteği alabilmeleri için önemli.

KİMLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Sosyal güvenlik yasalarına göre, iş hayatına başlayan sigortalı vatandaşlar, çeşitli nedenlerle malulen erken emeklilik hakkına sahip olabiliyor. Sağlık sorunları nedeniyle iş yaşamlarını sürdürmekte zorlanan vatandaşlar için erken emeklilik seçenekleri, SGK tarafından belirlenen özel düzenlemelerle destekleniyor.

EN AZ 10 YIL SİGORTALI OLMALI

Malulen emeklilik kapsamında değerlendirilen hastalıklar özel durumları içeriyor. Bireyde iş gücünde yüzde 60 ve üzerinde bir kayıp oluşturduğu tespit edilmeli. Mevzuatta ayrıca, bu hakka sahip olabilmek için sigortalı kişinin en az 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışmış olması ve 1800 günlük prim ödemesi gerçekleştirmiş olması gibi şartlar da belirtiliyor.

Özellikle iş yaşantısının tempolarına uyum sağlayamayan, sağlık durumu bozulan veya rapor alan bireyler için erken emeklilik fırsatları önemli bir destek sunuyor. Sosyal güvenlik mevzuatı, bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla özel düzenlemeleri içeriyor ve vatandaşların hak ettikleri emeklilik avantajlarından yararlanmalarını sağlıyor.

HANGİ HASTALIĞI GEÇİRENLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

* Kanser

* Epilepsi

* Parkinson hastalığı

* Beyin tümörleri

* Behçet hastalığı

* Organ nakli (kemik iliği hariç)

* AIDS

* Tüberküloz

* Siroz

* Zeka geriliği

* Şizofreni

* Bipolar bozukluk

* Multipl skleroz (MS)

* Serebral palsi

DİREĞE ÇARPAN GENÇ HAYATINI KAYBETTİ DİREĞE ÇARPAN GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

* Felç

* Uzuv kayıpları

* Demans

* Görme kaybı

Kaynak: Karar.com