MUĞLA MENTEŞE'DE DEPREM MUĞLA MENTEŞE'DE DEPREM

Muğla’da yerel yönetimlerin engelli hizmetleri, bu hizmetlerin geliştirilebilirliği ve engellilerin yerel yönetimlerden beklentileri hakkında yapılan çalıştayın sonuç bildirisi yayımlandı.

Muğla’daki yerel yönetimlerle, engelliler için çalışan sivil toplum kuruluşlarını biraraya getirerek engellilere yönelik sağlanan hizmetlerin kalitesini arttırmak, bu yönde yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, bölgede yaşayan engelli bireylerin yaşam kalitesini arttırmak amacı ile ihtiyaçlara yönelik yeni projelerin üretilmesine teşvik etmek amacıyla 2 gün boyunca yapılan çalıştaya toplamda 105 kişi katıldı.

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde bir otelde gerçekleştirilen ve Menteşe Kent Konseyi Engelliler Meclisi ile Sivil Düşün AB Programı ile ortaklaşa düzenlenen çalıştaya; Muğla Büyükşehir Belediyesi,Menteşe Belediyesi,Fethiye,Marmaris, Yatağan, Ortaca, Milas, Bodrum, Datça, Seydikemer, Köyceğiz Belediyeleri,Fethiye Bedensel Engelliler Dayanışma Derneği, Altı Nokta Körler Derneği Fethiye Şubesi, Ortaca İşitme engelliler Derneği,Bodrum İşitme Engelliler Derneği,Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı,UTEF Bodrum Temsilcisi,Beyazay Derneği Muğla Şubesi,Engelli Aktivistler, Menteşe Kent Konseyi, Sivil Düşün AB Programı uzmanları Prof.Dr. Betül Altuntaş ve Doç.Dr. Baki Umut Tugay ve engelli aktivistler katılım sağladı. Çalıştayda engelli bireylerin temsilcileri, yerel yönetimlerden istedikleri, belediyelerin geliştirilmesi gereken hizmetlerini ve genel olarak karşılaştıkları sorunları anlatarak çözüm önerilerini dile getirdiler. Belediye temsilcileri de yaptıkları sunumlarla, belediyelerin engelli bireylere yönelik sunduğu hizmetleri aktardılar.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Marmaris Belediyesi, Köyceğiz Belediyesi, Datça Belediyesi, Ortaca Belediyesi, Fethiye Belediyesi, Seydikemer Belediyesi ve Milas Belediyesi engelli hizmetleri  konusunda yapılan sunum sonrası aktivist ve stöler belediye personellerinin engelli konusundaki eğitim eksikliklerinden, hizmet yönündeki eksikliklerden bahsederek, belediyelerin engellilere yönelik hizmetleri sunumları sonrasında çıkan sonuç ise; yerel yönetimlerin sivil toplum örgütleri ile bir an evvel işbirliklerine başlaması yönünde oldu. Bir diğer konuda yapılan sunumlarda engellilerin fakir fukara söyleminden sonra virgül ile ayrılan bir grup olarak kullanılması, sunumlardaki engelli bireylere,sunum diline dikkat edilmesi,  ayrımcı dilin kullanılmaması konusundaki hassasiyetler iletildi.

Ardından konuşmacı olarak söz alan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Altuntaş; engelliye bakış açısında sorunun toplumsal bir sorun olduğunu dile getirdi. Altuntaş, çözüm için hak temelli bir vurguya, eşit yurttaşlık temelinde tartışmaya ihtiyaç olduğunu, sosyal yurttaşlık açısından tarife ihtiyaç olduğu konusuna vurgu yaptı.

2 gün süren çalıştay sonunda, katılımcılara belge verildi.

Sevil OLUÇ

Editör: Gazete Muğla