Orman Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde başlatılan Endüstriyel plantasyon çalışmaları kapsamında Muğla’nın Menteşe ilçesi Yaraş mahallesinde 25 hektarlık alanda yapılacak kesim çalışması mahalle sakinlerinin tepkisi ile karşılandı. 

Muğla'daki helikopter kazasının ardından yeni gelişme Muğla'daki helikopter kazasının ardından yeni gelişme

Türkiye’nin endüstriyel ağaç yetiştirme konusunda Orman Genel Müdürlüğü kanalıyla başlatılan çalışmalar sürerken, Muğla’nın belirli bölgelerinde endüstriyel plantasyon çalışmaları devam ediyor. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü kanalıyla proje dahilinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Menteşe ilçesi Yaraş Mahallesi 25 hektarlık alanda kesim kararı çıktı. Kararın çıkmasının ardından mahalle sakinleri kızılçam ormanlarının kesimine karşı çıktı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelen mahalle sakinleri kesim sonrası heyelan yaşanacağını ve orman içindeki para değeri yüksek birçok üründen mahrum kalacaklarını ileri sürdüler.

Mahalle sakinleri, orman içindeki birçok üründen yararlandıklarını belirterek, “Mahallemizin güzelliği bozuluyor, teneffüs ettiğimiz hava kirlenecek, heyelan oluşacak ve orman içindeki mantar, kuzugöbeği gibi ürünlerden faydalanamayacağız. Biz kesime karşıyız. Mahallemizde arıcılık da yapılıyor. Geçen yıl da kesim yapılacaktı. Biz yine tepki gösterdik. Ama bu yıl mahallenin hemen dibindeki çamlık alan için kesim kararı çıkmış. Toplu kesim yaptıktan sonra toplu dikim yapılacakmış. Bu bölgede kuzugöbeği yetişiyor. Avrupa her türlü mantarı üretmesine rağmen kuzugöbeği mantarını üretemiyor. Allah bu ürünü bu bölgeye vermiş. Kuzugöbeğinin yaş kilosu 100, kurusu 750 lira. Bunun bir kısmı ilaç sanayinde kullanılıyor” dediler.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri Türkiye genelinde genel müdürlükçe endüstriyel plantasyon çalışması yapıldığını belirterek, kesilen ormanların yerine ıslah edilmiş tohumlardan daha kısa sürede büyüyen tohumların ekileceğini söylediler.

Editör: Gazete Muğla