***Türkiye genelinde birçok sektör çalışanları aşılamada öncelikli grup içerisine alındı. Sektör çalışanları alınan kararın yerinde bir karar olduğunu ve Coronavirüsle mücadele için aşılamanın şart olduğunu ifade etti.
*** Şuanda en etkili silahın aşı olduğunu vurgulayan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Burada önemli olan yeterli sayıda aşı merkezi oluşturmak. Tüm sağlık çalışanlarını aşının hızlandırılması için görevlendirmek ve bu konuda tüm yerel yönetimler olsun, sağlık müdürlükleri olsun bu işin içine katılması lazım” dedi.
Beritan Yücel
Aşı çalışmaları kapsamında, meslek grupları da aşı programına dahil edilmeye devam ediliyor.
Sağlık çalışanları ve eşleri, engeliler, yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar, 45 yaş ve üzeri, kronik hastalığı olanlar, güvenlik güçleri, kritik görevdeki kişiler, öğretmenler, öğretim üyeleri, gıda üretim ve dağıtım sektörü ile kafe, lokanta ve restoran çalışanları, avukatlar, berber, kuaförler, şehir içi ve şehirlerarası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar, taksi ve dolmuş esnafı, kargo çalışanlarıda aşı programa dahil oldu.
Coronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 32,5 milyona yaklaştı. Muğla’da ise aşılanan uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 611 bine ulaştı. Birinci dozun uygulandığı kişi sayısı 353 bini bulurken 2’nci dozun uygulandığı kişi sayısı 257 bini buldu.
Turizm kenti olan Muğla’da pandemi nedeniyle iflas noktası gelen sektörler, aşılamanın hız kazanmasıyla yaz sezonu için büyük umutlar taşıyor.
“YERİNDE BİR KARAR”
Şuanda en etkili silahın aşı olduğunu vurgulayan Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Cafer Şahin, “Aşı üzerine seferberlik başlatılması yerinde uygun bir yaklaşım. Bizde Tabip Odası olarak Tabipler Birliği olarak aşılananmanın mümkün olduğu kadar hızlı yapılmasını, her yaş grubuna sınırlama olmaksızın biran önce hedef nüfusun aşılanması gerekliğini vurguluyoruz. Şuanda avukatlar, restoran çalışanlar, minibüsçülerin aşılanmasından memnunuz ve yerinde bir karar. Burada önemli olan yeterli sayıda aşı merkezi oluşturmak. Tüm sağlık çalışanlarını aşının hızlandırılması için görevlendirmek ve bu konuda tüm yerel yönetimler olsun, sağlık müdürlükleri olsun bu işin içine katılması lazım. Hastalığın kontrol altına alınabilmesi için en son çaremiz artık. Aşıdan başka sığınacak korunağımız kalmadı. Ne kadar hızlı aşılama gerçekleştirilirse o kadar hastalık kontrol altına alınacak. Normal yaşama geçiş için bu şart.” ifadelerini kullandı.
“SEKTÖRÜN KAPANMA RİSKİNİ MİNİMİZE EDİYOR”
Muğla Hizmet İşletmeleri Platformu (MUHİP) Başkanı Tahir Ünsal, hem sektör çalışanları hem de toplum sağlığı için gıda üretim- dağıtım sektörü ile kafe, lokanta ve restoran çalışanlarının aşı programına alınmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Ünsal, “Bizim sektörümüz ve toplum sağlığı açısından son derece önem arz eden bir gelişme. Türkiye genelinde yaşanan aşı seferberliği ile birlikte kafe, restoran çalışanlarını aşılanmaya başlaması önümüzdeki günlerde sektörün kapanma riskini minimize ediyor. Sektör olarak bu tarz önceliklerle beraber önümüze görebilir bir duruma geçiyoruz. Kısa zaman içerisinde kapalı olan sektörlerin açılması ve saat sınırlamasının kaldırılması en önemli beklentimiz. Aşılamayla beraber umuyoruz ki bu kısıtlamalardan da kurtulacağız. Açılamayan işletmelerinde biran önce açılabilmesi açısından oldukça önemli bir adım. Turizminde bu vesileyle hareketleneceğini düşünüyoruz” dedi.
“DAHA ÖNCEDEN ALINMASINDA FAYDA VARDI”
Aşılamanın tüm avukatları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmasının şüphesiz toplum sağlığı ve meslektaşlarımızın sağlığı açısından çok değerli bir gelişme olduğunu ifade eden Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Avukatlar gerek adliyelerde gerek müvekkillerle olan ilişkilerinde sürekli toplumla iç içe ve yoğunluk arz eden çalışma mekanlarını tercih ediyorlar. Avukatlarında hemen aşılanması gerektiğini dile getirdiğimiz dönemlerde eleştirilerimizi bir kez daha tekrar ediyoruz ama bugün gelinen noktada avukatların bu önceliğinin dikkate alınmasının kararı memnuniyet vericidir. Fakat daha önceden alınmasında fayda vardı. Avukatların yanında çok kısa süre sonra avukat olacak stajyer arkadaşlarımız var. Bunların bir kısmı adliyede staj yapıyorlar bir kısmı avukat arkadaşlarımızın yanında. Sürekli adliyeye gelip gitme suretiyle görev yapıyorlar. O nedenle bizim durumumuzun içerisinde stajyer avukatlarımızında öncelikli aşılama grubuna alınması en azından adalet mekanizması içerisinde çalışanların tamamının aşılanması sürecinin tamamlanması açısından önemli bir parça” şeklinde konuştu.
“MİNİBÜSÇÜ ESNAFLARIMIZ BİNLERCE KİŞİYLE MUHATTAP OLUYOR”
Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Arif Özer, “Biz bu zaman kadar her şeyi devletimizden beklemeyip bütçemiz el verdiği kadar esnafımızın yanında yer aldık. Esnafımıza aşı yapılması için İl Sağlık Müdürümüz İskender Bey Sayın Valimiz ile yaptığımız toplantılarda hep dile getirdim. Aynı zamanda bunu defalarca Federasyon Başkanımıza da ilettim. 65 yaş, engelli, gazilerin aşılanması yerine ilk olarak esnafın aşılanması gerektiğini ilettim. Taksici, minibüsçü esnaflarımız akşama kadar binlerce kişiyle muhatap oluyor. Geç kalınmış olsada yarından itibaren yapılacak olması bizim için çok sevindirici. Bundan sonra inşallah aşıyı biraz daha hızlandırarak Türkiye’mizin tamamını aşılayarak hastalıksız nice güzel günlere ulaşırız” dedi.