Emekliye Refah Payı Verilecek Mi?

Emekliye Refah Payı Verilecek Mi?
Üretici enflasyonuna işaret eden yurt içi üretici fiyat endeksi de aralık ayında yıllık yüzde 44,22, aylık yüzde 1,14 artarken; 12 aylık ortalamalara göre yüzde 49,93 artış gösterdi.

Memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı dahil artışları yüzde 49.25 oldu. SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37.57 oldu. Zam oranları kesinlik kazandıktan sonra emekli refah payı ile ilgili aramalar arttı. Emekliler arama motorlarına yönelerek emekliye refah payı verilecek mi, emekli maaşı refah payı ne kadar, SSK emeklisine refah payı var mı? Sorularına yanıt aramaya başladı.

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan aile yardımı ödeneği dahil 32 bin 861 liraya, en düşük memur emekli aylığı da 9 bin 876 liradan 14 bin 741 liraya yükseldi. Peki, SSK emeklisine refah payı var mı, emekli refah payı ne kadar, emekliye refah payı verilecek mi?

EMEKLİYE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

Emekliler geçtiğimiz yıl kendilerine verilmeyen seyyanen zammın bu yıl verilmesini istiyor. TÜİK verilerine göre SSK ve Bağ-kur emeklileri yüzde 37,57 zam alacak. 2024 yılı için emeklilere açıklanan yüzde 37,57 zamma yüzde 2.5 refah payı ve 2500 TL seyyanen zamla toplamda yüzde 45 zam yapılması bekleniyor ancak henüz resmi bir açıklama gelmedi.

TRT Haber'de maaş artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin: "Bu kapsamda SSK ve Bağkur emeklilerinin ise kök maaşlarına bu artış olacak. Bu noktada özellikle hükümetin 7 bin 500 noktasında ve aradaki fark noktasında nasıl bir adım atacağını belki bugün belki bir kaç gün içerisinde görebiliriz. Ama herhangi bir şey yapılmadığı takdirde SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışı bu. Orada bir düzenleme yapılma ihtimalini kuvvetle muhtemel değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı.

İddiaya göre Meclis düşük gelir grubunun refahını artırmaya yönelik düzenlemeler için harekete geçti. Bu çerçevede ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 2 düzenlemenin masada olduğu belirtildi. Refah payı ve seyyanen zam düzenlemesinin de yapılabileceği ifade edildi.

Öte yandan SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi ayrımı olmadan bütün kesimlere aynı oranda zam yapılabileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Geçen yıl benzer bir formülle tüm kesimlere yüzde 30 zam yapılmıştı. En düşük maaşta eşitleme yapılmış ve refah payı uygulanmıştı.

Bu yıl da benzer bir uygulamanın hayata geçmesi halinde emeklilere yüzde 50'lik artış yapılabilir ve en düşük emekli maaşı 11 bin 250 TL'ye çıkabilir. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 38 olan enflasyon farkına yüzde 12 oranında refah payı eklenmesi, konuşulan bilgiler arasında yer alıyor.

REFAH PAYI NEDİR?

Refah payı, çalışanların enflasyon oranında zam almalarına rağmen olası kur, fiyat vb gibi dalgalanmalardan korunup, mağdur olmamaları için hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Refah payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşların enflasyon oranı düşüldükten sonra, hesaplanarak ödenen miktarıdır.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Bu haber toplam 802 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum