Emeklilik yaşı değişti! 1 milyon vatandaşı etkileyecek

Emeklilik yaşı değişti! 1 milyon vatandaşı etkileyecek
Emeklilik sistemi üzerinde değişiklik hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile birlikte, emeklilik tablosu değişecek. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlenecek prim günü yükümlülüğü azaltılacak ve emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı düşürülecek.

Yapılması planlanan Bağ-Kur ve SSK prim sistemleri arasındaki fark kapatılacak. Prim ödeme süresinin eşitlenmesi, emeklilik sürecini hızlandırarak daha önceki yıllara göre daha az prim ödeyen vatandaşların daha erken emekli olmalarına olanak tanıyacak.

2542429.jpg

7200 GÜNE İNDİRİLECEK

Şu an için 9 bin gün olan prim ödeme şartı, düzenleme kapsamında 7200 güne indirilecek. Bu sayede, emeklilik için gereken prim gün sayısı daha erken bir yaşta emekli olma imkanı tanıyacak.

Özellikle Bağ-Kur'lu vatandaşlar, prim ödemelerini düşürerek daha erken emeklilik fırsatı elde edebilecek.

3975599.jpg

O KİŞİLER 5 YIL DAHA ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK

Yapılacak düzenleme ile esnafların emeklilik için gereken prim gün sayısı, SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek.

Yapılacak düzenleme ile SGK'lı çalışanlar ile Bağ-Kur'lu çalışanlar arasındaki 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak, emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Bu düzenleme, erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı alma olanağı da sunacak.

thumbs-b-c-7bde924290d15af8d84119e01cfcc594.jpg

TARİHE GÖRE DEĞİŞECEK

2008'de yapılan sosyal güvenlik reformuyla belirlenen 7200 gün prim şartı, Bağ-Kur'lular için 9000 gün olarak uygulanıyordu. Yapılacak düzenleme ile bu süre 7200 güne çekilecek ve emeklilik süreci hem daha erken hem de daha avantajlı hale gelecek.

Bu düzenlemeyle birlikte, Türkiye genelinde 1 milyondan fazla kişi emeklilik için daha kısa bir sürede ve daha az prim ödeyerek emekli olma şansına sahip olacak.

Kaynak:TAKVİM

Bu haber toplam 390 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.