Kimyager Alistair Linsell tarafından 200 yıl önce keşfedildiği bildirilen zarit taşı, elmas gibi taşlardan çok daha kıymetli olduğu biliniyor. Bununla birlikte dünyada nadir bulunan bu taşın Türkiye’nin sadece bir yerinde çıkması bu değerini daha çok arttırıyor.
Elmastan 10 bin kat daha değerli olan zarit taşının bugüne kadar kesilmiş en büyük parçasının 2 milyon poundu bulduğu biliniyor.
Zarit taşı niye bu kadar değerlidir?
Zarit taşının elmastan bile değerli olmasının nedenlerinden biri ışığa göre renk değiştirmesi ve içinde farklı renk yansılarının olmasıdır. Bir diğer nedeni ise Türkiye’de sadece Muğla’nın Milas ilçesinde çıkıyor olmasıdır.
Zarit taşı çıkarma işlemi nerede gerçekleşiyor?
Zarit taşı, Milas’ın büyük bir boksit madeninde çıkarılmaktadır. Boksit madeninde zarit arayan ekipler, taşı çıkarma konusunda oldukça hassas davranmaktadır. Zarit, çok kıymetli bir taş olduğu için kırarken ve ararken de dikkatli olunması gerekiyor. Elde edilen her zarit taşı mükemmel şekilde çıkmıyor. Bunların içinde kusurlu olan parçalar bulunsa da içinden küçük parçalar çıkabiliyor.
Zarit taşı hangi renktedir?
Işık yansımalarıyla birçok farklı renkle görsel şölen sunan zarit taşı, doğal ortamda gün ışığında bakıldığında kahverengi, mor, eflatun, ve pembe renklerinde bulunuyor. Doğal olmayan ışık altında ise yeşil ve tonlarında bulunsa da sarı, şampanya pembesi, adaçayı yeşili ya da şeftali tonları gibi çok farklı renklerde gözlemlenmektedir.
Zarit taşının faydaları nelerdir?
Zarit taşı enerji alanını temizleyerek kişinin çakralarını açar.
Zihnin berraklaşmasını sağlar.
Negatif enerjiyi uzaklaştırır.
Kişiye güven ve rahatlık verir.
Bedensel ağrılara ve yorgunluğa iyi gelir.
Nazara karşı etkilidir.
Kalp ve boğaz rahatsızlıklarına iyi gelir.
Zarit taşı nerede kullanılır?
Elmastan bile çok daha değerli olan zarit taşı genellikle takı ve mücevher sektöründe kullanılmaktadır. Süs ve ziynet eşyalarında olduğu gibi tespih ve yüzüklerde de bulunmaktadır.