Kapalıçarşı’da kuyumculuk yapan Halik Akçalı, sahte altının kimyasal yöntemlerle kolayca tespit edilebildiğini söyledi. Mihenk taşı ve asit testlerinin altının gerçekliğini anlamada kritik rol oynadığını belirten Akçalı, “14, 18 ve 22 ayar altınlara uygun asitler kullanıyoruz. Altın olmayan maddeler tepkime verirken gerçek altın asit testinden etkilenmez” dedi.
Teknolojinin Rolü
Ayhan Oğuz, sahte altını tespit etmek için teknolojinin önemine vurgu yaptı. “Makineler sayesinde altının ayarı ve gerçekliği kısa sürede belirleniyor. Ancak, tüketiciler yine de alışveriş yaparken dikkatli olmalı ve tanınmış kuyumculardan satın almalı” dedi. Kuyumcular, makinelerin sağladığı doğruluk oranının, eski yöntemlere göre çok daha yüksek olduğunu ifade etti.
İthalat Kısıtlamalarının Etkileri
Altın ithalatına getirilen kotalar, kaçakçılığı ve sahte altını artırdı. Oğuz, “Kota uygulaması, kaçak yollarla altın girişine yol açıyor. Eğer ithalat serbest bırakılırsa sektör rahatlar ve sahtecilik azalır” dedi. Kuyumcular, bu kısıtlamaların ihracatı da olumsuz etkilediğini ve devletin duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtti.