BERİTAN YÜCEL

Marmaris Artık Yeter Platformu üyeleri AYDEM önünde toplanarak elektrik faturalarındaki fahiş zamları protesto etti. Zamların derhal geri alınmasını isteyen grup yaptığı açıklamada “Eskiden faturalar cebimizi yakardı, artık canımızı yakıyor, canımızı alıyor. Faturalarımızdaki rakamların büyük kısmının elektrik dağıtım şirketlerine gittiğini biliyoruz. Zamlar derhal geri alınmalıdır. Bıçak kemiğe dayandı, artık yeter” ifadelerini kullandı.

Marmaris Artık Yeter Platformu, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, sendikalar bir araya gelerek elektrik faturalarındaki artış nedeniyle açıklama yaptı. Marmaris’teki AYDEM Şubesinin önünde bir araya gelen grup elektrik zamlarına tepki gösterdi. Birçok alanda zam yağmuru olduğu dile getiren topluluk yaptığı açıklamada, “Artık yeter. Ülkemizde özellikle son altı aydır dolar kurundaki akıl almaz artışlarla tetiklenen bir zam yağmuru var ve emeğiyle geçinmeye çalışan bizlerin üzerine yağmaya devam ediyor. İğneden ipliğe her hizmet, her ürün durmadan zamlanıyor. İktidar, doların ateşini söndürdüğünü söyleyip övünüyor ama mutfaklarımızdaki yangın artarak devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

CHP, hafta sonu Muğla'da kampa girecek CHP, hafta sonu Muğla'da kampa girecek

ELEKTRİK FATURALARI CANIMIZI YAKIYOR

Esnafların ödedikleri kiralardan daha fazla elektrik faturalarıyla karşılaştıklarının altını çizen platform üyeleri açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bütün bunlarla baş etmeye çalışan bizler şimdi de ‘kademeli faturalandırma sistemi’ ve yüzde 100’ün üzerinde zamlarla elimize ulaşan elektrik faturalarıyla şok olduk. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız, daha maaşlarını almadan maaşlarının yarısından fazlasına denk gelen faturalarla karşılaştı. Esnaf arkadaşlarımıza ödedikleri kiralardan çok daha yüksek faturalar kesildi. Memur, emekli, işçi, esnaf ayırt etmeden hepimize iki kat, üç kat faturalar gönderildi. Örnekleri uzatabiliriz ama şöyle söylemek durumu özetler. Eskiden faturalar cebimizi yakardı, artık canımızı yakıyor, canımızı alıyor. Isınma, barınma, beslenme, eğitim, sağlık vb. haklar temel insan haklarıdır. Bu şehirde doğalgaz yok, kömür yakmak yasak haliyle elektrik tüketiminin çoğunu ısınma ihtiyacı için kullanıyoruz. Basit ısıtıcılar ya da klimalarla en temel insan haklarımızdan biri olan ısınma hakkımızı kullanmanın karşılığı bu olamaz”

FAHİŞ ZAMMIN GEREKÇESİ NEDİR?

Enerji piyasasındaki özelleştirmeci politikaların sosyal devlet anlayışıyla örtüşmediğini belirten üyeler, vatandaşların emeğinin sermaye gruplarına aktarılmasına isyan etti.  Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2022 yılı için böyle fahiş bir zam yapılmasının gerekçesi nedir? Dağıtım şirketlerine elektrik kaç liradan verilmektedir?

Aslında bunlar cevabı çok zor olmayan sorulardır. Faturalarımızdaki rakamların büyük kısmının elektrik dağıtım şirketlerine gittiğini biliyoruz. Sosyal devlet anlayışıyla örtüşmeyen özelleştirmeci ve piyasacı politikaları reddediyoruz. Devlet vatandaşlarının sefaleti üzerinden kar edemez; vatandaşının emeğinin, alın terinin büyük sermaye gruplarına aktarılmasına aracılık yapamaz”

ZAMLAR DERHAL GERİ ALIMALIDIR

Elektriğe yapılan zammın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan üyeler, “Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini biz ödemek istemiyoruz. Bütün bunlarla birlikte acil taleplerimiz şöyledir: Zamlar derhal geri alınmalıdır, enerji piyasasındaki özelleştirmeci politikalardan vazgeçilmelidir, enerji dağıtımı devlet eliyle yapılmalı, dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır, özellikle kış aylarında vatandaşa elektrik fatura desteği verilmelidir. Bıçak kemiğe dayandı, artık yeter!” dedi.

Editör: Gazete Muğla