Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı yapılan yürüyüş sırasında müdahaleyle karşılaşan öğretmenler, Menteşe Sınırsızlık Meydanında bir araya geldi. Eğitim Sen Muğla Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “Siyasi iktidarı ve Bakanlığı son kez uyarıyoruz ve kendilerini öğretmenlerin sesine kulak vermeye, gerçek bir meslek kanunu için tüm bileşenlerle birlikte çalışmaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Eğitim emekçilerinin haklarını koruyan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için mücadeleden asla vazgeçmiyoruz!” denildi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi öğretmenler, Meclis’e sunulan ve Genel Kurul’da görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı eylemini sürdürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı önünden Meclis’e yürümelerine izin verilmeyen ve gözaltına alına öğretmenler eylemini Meclis Parkı’nda sürdürdü.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelen öğretmenler yapılan müdahaleye tepki gösterdi.
“BASKI VE TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ”
Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce yapılan açıklamada, “Eğitim Sen, mücadele tarihi boyunca bu tür hukuk dışı müdahale ve saldırılar karşısında geri adım atmamış, bütün engellemelere rağmen eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini sahiplenmeyi sürdürmüştür. Kendilerini hukukun ve kanunların üzerinde sananlar şunu çok iyi bilmelidir ki, haklı taleplerimizi her türlü baskı ve engellere rağmen savunmaya devam edecek, baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz. ÖMK’nın Meclis Genel Kurulunda görüşüldüğü süre boyunca Milli Egemenlik Parkında eylemimiz devam edecektir
Buradan bizleri ısrarla duymak istemeyenlere bir kez daha sesleniyoruz; Öğretmenlik Meslek Kanunu’na; öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve öğretmenleri değersizleştiren, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu için itiraz ediyoruz” denildi.
“HAKLARIMIZI VE TALEPLERİMİZİ İÇERMEYEN BU DÜZENLEMEYE ONAY VERMEMELİDİR”
ÖMK kanun taslağının meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu kaydeden Eğitim Sen Muğla Şubesi açıklamasında; “Türkiye’de halen resmi ve özel üniversiteler bünyesinde toplam 97 eğitim fakültesi bulunmaktadır. Eğitim fakültelerinde verilen eğitimin niteliğini arttırmak için adım atmak yerine MEB, yeni meslek kanunu düzenlemesi üzerinden kendi siyasi kadrolarını yetiştirmek için Milli Eğitim Akademisini kurmak istemektedir.
MEB’in hedefi öğretmen yetiştirme sorununa çözüm üretmek değil, fikri hür vicdanı hür öğretmenler yerine tamamen kendi güdümünde hareket edecek, iktidarın siyasal amaçlarını içeren ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne paralel öğretmenler yetiştirmektir. Üye ve yöneticilerimiz buna itiraz ettiği için polis şiddetine uğramış ve gözaltına alınmıştır.
Eğitim Sen olarak yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz: ÖMK kanun taslağı gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzaktır. Öğretmenlik mesleği gibi 19 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemek doğru değildir. Meclis’te bulunan milletvekilleri, eğitim ve bilim emekçilerinin çağrısına kulak vermeli, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen bu düzenlemeye onay vermemelidir” ifadelerini kullanıldı.
“MEB, ÖĞRETMENLERİN STATÜSÜ TAVSİYESİ’ METNİNİ ESAS ALMALIDIR”
Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce yapılan basın açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verildi:
“MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini esas almalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı; mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.
Siyasi iktidarı ve Bakanlığı son kez uyarıyoruz ve kendilerini öğretmenlerin sesine kulak vermeye, gerçek bir meslek kanunu için tüm bileşenlerle birlikte çalışmaları gerektiğini hatırlatıyoruz.
Eğitim emekçilerinin haklarını koruyan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için mücadeleden asla vazgeçmiyoruz!”