Burdur'un Bucak ilçesindeki Kargı Köyü sınırları içinde yer alan Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı, dünya genelinde yalnızca 2 bölgede bulunan ve son derece nadir bir tür olan Anadolu Sığla Ağacı'na (Liquidambar orientalis) ev sahipliği yapıyor. Burdur, Isparta ve Antalya illerinin kesişim noktasında yer alan bu bölge, Aksu Çayı yatağının kenarında ve Karacaören I Barajı'nın HES mansabında bulunuyor. Endemik bir alan olan Sığla Ormanı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur İl Şube Müdürlüğü ve Bucak Şefliği tarafından 7 gün 24 saat boyunca özenle korunuyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya, Ballı ailesini misafir etti AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya, Ballı ailesini misafir etti

27 Temmuz 1987 tarihinde "Tabiatı Koruma Alanı" statüsü kazanan Sığla Ormanı, 83,82 hektarlık bir alanı kapsıyor ve bu alan, endemik bitki örtüsü ve eşsiz ekosistemi ile dikkat çekiyor. Sonbahar aylarının gelişiyle birlikte, bölgede sararan yapraklar ve zengin bitki örtüsü, adeta bir renk cümbüşü yaratıyor. Havadan dron kameralarla çekilen görüntülerde, bu renk değişimleri adeta bir yağlı boya tablosunu andırıyor.

A W331218 16

"En Yaşlı Ağaç 200 Yaşında"
Sığla Ormanı'nın korunmasından sorumlu DKMP Burdur Şube Müdürlüğü Bucak Şefi Ahmet Küçükyaman, Sığla Ormanı hakkında yaptığı açıklamada, "Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı toplamda 83.82 hektar büyüklüğündedir. Ancak Sığla Ormanı'nın kapladığı alan yalnızca 6 bin metrekarelik bir bölgeyi kapsamaktadır. Dünyada sadece ABD, Çin, Güney Kore ve Türkiye'de Sığla ağacı yetişmektedir. Anadolu Sığla Ağacı, sadece Türkiye'de bulunmakta ve yalnızca Muğla ile Burdur'da orman oluşturabilmektedir. Buradaki en yaşlı ağaç ise 200 yaşında ve 134 santimetre çapındadır" dedi.

Eğitim ve Denetimlerle Korunuyor
Sığla Ormanı'nın korunması için sürekli eğitim çalışmaları yapıldığını ve denetimlerin sıkı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayan Küçükyaman, "Bucak Şefliği olarak yerel halkla iş birliği yaparak okullarda ve çeşitli noktalarda tabiat eğitimleri düzenliyoruz. Ayrıca, alanın korunması ve kaynak değerlerinin sürdürülebilir şekilde kullanılabilmesi için yönetim planları hazırlanmakta. Alana izinsiz girişleri engellemek için sık sık denetimler yapıyoruz" şeklinde konuştu.A W331218 05Eğitim Gezileri İçin İzin Gerekiyor

Sığla Ormanı'na yalnızca özel izinle bilimsel gezi amaçlı giriş yapılabileceğini belirten Küçükyaman, "Bu ormanın korunması adına sürekli eğitimler veriyoruz. Okullara gidip veya yerinde sunumlar yaparak Sığla Ormanı'nın önemi, biyolojik çeşitliliği ve korunma çalışmaları hakkında bilgiler veriyoruz. Eğitim gezilerine katılmak isteyenlerin ise önceden izin alması gerekmektedir" dedi.

Sonbaharda Muhteşem Bir Renk Cümbüşü
Sonbahar mevsimiyle birlikte Sığla Ormanı'nda oluşan renk değişimlerinden de bahseden Küçükyaman, "Sığla Ormanı, farklı bitki türlerinin bir arada bulunduğu bir ekosistemdir. Aksu Çayı'nın hemen kenarında yer alması ve Sığla ağacının geniş yapraklı bir bitki olması, sarı ve kırmızı tonlarının muazzam bir renk cümbüşü oluşturmasına olanak tanıyor. Bu görüntü, doğaseverler için görülmeye değer bir manzara sunuyor" dedi.

"Sığla Ağacı, Sulak Alanlarda Yaşar"
Sığla ağacının yaşam alanı hakkında da bilgi veren Küçükyaman, "Sığla ağacı, alçak rakımda ve bol su bulunan sulak alanlarda yetişir. Burada, 300 metre civarındaki rakımla, Aksu Çayı ve baraj suyu gibi su kaynakları sayesinde, ağacın yaşaması için ideal koşullar oluşmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA