DÜNYACA ÜNLÜ CENNETTE KAÇAK YAPILAŞMA VE RANT İDDİASI

 MUHABİR
Akyaka'daki Kadın Azmağının kıyısında yer alan restoran ve oteller tarafından kapatılarak rant alanına dönüştürüldüğü iddia edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Dünyaca Ünlü Muğla Akyaka Kadın Azmağı'nda faaliyet gösteren gezi teknelerinin elektrikli, çevre dostu teknelere dönüşümünü sağladıklarını açıklamıştı.
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Serdar Denktaş, Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e Akyaka'daki Kadın Azmağının kıyısında yer alan restoran ve oteller tarafından kapatılarak rant alanına dönüştürüldüğü iddia ederek, Kadın Azmağının kıyısında yer alan restoran ve oteller tarafından kapatılarak rant alanına dönüştürüldüğünü gösteren fotoğrafları paylaştı.

whatsapp-image-2024-06-25-at-10-06-29.jpeg

whatsapp-image-2024-06-25-at-10-06-28-1.jpeg

whatsapp-image-2024-06-25-at-10-06-28.jpeg

Serdar Denktaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin deniz kıyılarındaki Kıyı Kanununa aykırı işgallerin kaldırılması için bir proje başlattıklarını açıkladığına işaret ederek, şunları söyledi:
“Akyakalılar olarak Sayın Özhaseki göllerin ve akarsuların da Kıyı Kanuna tabi olduğunu hatırlayacak mı çok merak ediyoruz. Zira yıllardır Akyaka'da Kadın Azmağının kıyısı restoran ve oteller tarafından kapatılarak rant alanına dönüştürülmüş durumda. Sivil toplum örgütleri olarak Bakanlığa, Muğla Valiliğine ve Ula Belediyesine verdiğimiz sayısız dilekçe hiç bir sonuç vermedi” dedi
KADIN AZMAĞI EKO SİSTEMİ YOK EDİLİYOR
Serdar Denktaş, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesinin en önemli yaşam kaynaklarından birisi olan Kadın Azmağı kıyı ekosisteminin rant uğruna yok edildiğini öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yıllardır Bakanlık sorumluluğu Valiliğe, Valilik Ula Belediyesine atarak oyalayıp durdular, hiçbir kurum yetkisi dahilinde yasadışı uygulamaları sonlandırmaya yönelik bir girişimde bulunmadı. Sivil toplum örgütleri olarak hazırlanmasına katkı verdiğimiz ve Bakanlığın onayından geçen Gökova ÖÇKB Yönetim Planında işgallerin kaldırılması için bir eylem planı oluşturulmasına rağmen Yönetim Planı uygulamaya alınmadı. ÇŞİD İl Müdürlüğünden yaklaşık üç yıl önce verilen bilgiye göre güya bir komisyon kurulup işgallerin kaldırılmasına başlanacaktı, hiçbir girişimde bulunulmadı. Aksine, işgaller her yıl biraz daha artarak devam etti. Tıpkı Akbük'te, Muğla'nın ve ülkenin birçok sahilinde yasadışı işgallerin devam ettiği gibi”
BAKANLIK KUZUYU KURDA TESLİM ETTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yetki ve sorumluluğu altında bulunan ve uluslararası sözleşmelerle korunması gereken Kadın Azmağı için yetkiyi MUÇEV'e devrettiğini anlatan Denktaş, şunları kaydetti:
“Danıştay’ın iptal kararı olmasına karşın Bakanlık yetkiyi MUÇEV'e vermeye devam ediyor. 31 Mart 2024 tarihinde daha önce Ula Belediyesinde olan liman işletme yetkisi iptal edilerek MUÇEV'e devredildi. Bakanlığın kıyı işgallerini kaldırmak üzere başlattığını bu projeyi Akyakalılar olarak bizler de merakla izliyoruz. Umuyoruz Akyaka İmar Planı Revizyonu ile ortaya koyduğu samimiyetsizliğin bir benzerini yaşatmaz. 'Koruma amaçlı' adı altında getirilen 'rant amaçlı' planlara gerçekten karnımız tok. Şimdi Sayın Özhaseki'ye samimiyetini göstermesi için şu soruları sormak istiyoruz: Kıyı işgallerini kaldıracağınızı söylerken MUÇEV'in yasadışı ve kamu yararına aykırı faaliyetlerini görecek ve işe öncelikle kendi işgallerinize son vermekle başlayacak mısınız? Bakanlığınızın Kadın Azmağı kıyısını ve Akyaka'yı rant alanına dönüştürmeyi öngören Akyaka İmar Planı Revizyonu sevdasından vazgeçecek misiniz? Gökova ÖÇKB Yönetim Planını uygulamaya alacakmısınız?
Deneyimlerimiz, yukarıda verdiğimiz örneklerden de görüldüğü üzere, bize bu sorularımıza olumlu yanıt alacağımıza dair pek umut vermiyor. 'Kıyılar halkındır' deyip tüm kıyıları MUÇEV'e vermenin hesabının yapıldığına dair haklı kuşkularımız var. Yanılmayı çok istiyoruz, umarız kamusal hakları, doğayı korumaya yönelik bir zihniyet değişimi olmuştur ve Bakanlık nihayet sorumluluklarını hatırlamıştır. Bunu hep birlikte göreceğiz. Bizler ortak yaşam alanlarımızı, doğayı, anayasal haklarımızı koruma mücadelemize devam edeceğiz”

Bu haber toplam 1018 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.