Dünyaca ünlü Akyaka’da Azmak turunu “Çevre Dostu” teknelerle yapacaklar

 MUHABİR
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın resmi sosyal medya hesabından 'Vay be. Güzelliğini yaşayın' notu ile paylaştığı, her yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin tekne turuna çıktığı 'Sakin Kent' ünvanlı Muğla’nın Ula İlçesindeki Akyaka’daki Kadın Azmağında tur yapan 23 teknenin tamamı çevre dostu oldu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın resmi sosyal medya hesabından 'Vay be. Güzelliğini yaşayın' notu ile paylaştığı, her yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin tekne turuna çıktığı 'Sakin Kent' ünvanlı Muğla’nın Ula İlçesindeki Akyaka’daki Kadın Azmağında tur yapan 23 teknenin tamamı çevre dostu oldu

whatsapp-image-2024-06-03-at-09-43-11.jpeg

Muğla’nın ‘Sakin Kent’ unvanlı ilçesi Ula’nın Akyaka Mahallesi'nde yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turistin katıldığı Azmak Turu gezisinde kullanılan teknelere 3 yıl önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sıvı yakıt yerine çevre dostu güneş enerjisi kullanım zorunluluğu getirildi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yılda 1 milyona yakın yerli ve yabancı turistin azmak turuna çıktığı nehirde tur yapan Azmak Tur Kooperatifi’ne bağlı 23 tur teknesinin en kısa süre içinde sıvı yakıt yerine güneş enerjisi veya elektrik enerjisi ile çalışan çevreciler tekneler ile hizmet vermesini istedi.

DÜNYACA ÜNLÜ KADIN AZMAĞI

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın resmi sosyal medya hesabından 'Vay be. Güzelliğini yaşayın' notu ile paylaştığı, her yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin tekne turuna çıktığı 'Sakin Kent' ünvanlı Muğla’nın Ula İlçesindeki Akyaka’daki Kadın Azmağına ilgi giderek artıyor.

Yaz-kış kış yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören, ağaçlar ve sazlıklar arasında gerçekleştirilen Kadın Azmağı tekne turlarına her geçen yıl ilgi giderek artarken, artan ilgi sonrası tekne sayısında da artış yaşandı. Özel Çevre Koruma alanı içinde yer alan Kadın Azmağında seyreden küçük tur tekneleri ile yaklaşık 30-40 dakikalık gezi düzenleniyor.

whatsapp-image-2024-06-03-at-09-43-12.jpeg

AZMAK’TA 300 FARKLI BİTKİ TÜRÜ BULUNUYOR

Kadın Azmağı ve çevresinde çok sayıda canlı yaşam alanı bulunurken, özellikle doğal akvaryum niteliğindeki azmak derinliklerinde avlanmanın yasak olduğu yılan balığı, kefal, levrek gibi balıkların yanında 300’e yakın bitki örtüsü, ördek, kaz gibi çok sayıda kuş ve havyan türü de Kadın Azmağında yaşamını sürdürüyor.

Gidiş-dönüş 4 kilometrelik azmak turu tekne parkurunda tura çıkan vatandaşlar sazlıklar ve işletmeler ile 200-400 yıllık ağaçlar arasında yarım saatlik bir tekne turu yapıyor. Akyaka Azmak Tur ve Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi’ne bağlı 23 tekne bulunuyor. Yıllardır sıvı yakıt ile hizmet veren tekneler geçen aldıkları karar ile çevre dostu tekne dönüşümü için çalışma başlatmışlardı.

2022 yılında ilk çevre dostu elektrik ve güneş enerjisi paneli taktıran isim tekne kaptanı Şadi Durmaz ile çevreci teknelere geçiş süreci 10 gün içinde tamamlanacak ve 23 teknenin tamamı güneş enerjisi ile çalışacak.

whatsapp-image-2024-06-03-at-09-43-12-1.jpeg

İLK ÇEVRECİ TEKNE 2 YIL ÖNCE DENİZE İNDİ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bu kararının ardından ilk güneş enerjisi ile çalışan çevre dostu tekne 2 yıl önce suya indi. Tekne kaptanı Şadi Durmaz tarafından yaklaşık 1 milyon liraya mal olan ‘Ferayi-1’ teknesi ilk çevre dostu tekne oldu.

Akyaka Kadın Azmağında 2 yıldır çevre dostu teknesi ile tur düzenleyen Şadi Durmaz, şunları söyledi:
“Elektrikli tekne, doğa dostu bir tekne. Çevre kirliliği yapmayan tekne. Şu anda dünyada hava kirliliği, iklim değişikliği var ve hoş bir durumda değiliz. Modernleşiyoruz artık. Yıllar sonra pat pat diye tabir ettiğimiz teknelerden çıktık ve güneş enerjisi ile çalışan teknelere geçtik. Ben de bir çevre dostu olarak imkânlarım çerçevesinde bir tekne yapmaya çalıştım. İnşallah hayırlı olur. 23 tekne var Azmak turu düzenleyen. Bu teknelerin sıvı yakıttan temiz enerjiye dönüşüm zorunluluğu vardı. Dönüşüm sürecinde sona gelindi. Azmak’ta tur yapan 23 teknenin tamamı güneş enerjisi ile çalışmaya başladı. Teknik işlemleri tamamlanan 23 tekneden 19’u tura başlarken, işlemleri henüz bitmeyen 4 güneş enerjili ve elektrikli teknenin ise 10 gün içinde denize inecek. Kurban Bayramı’nda Akyaka’da tur yapan tekenlerin tamamı çevreci olacak. İlk dönüşüm yapılan çevreci tekne benim teknem. Üzerinde şu anda 3 lityum akü var, 5 panel var. Hiç gürültü yok, kirlilik yok. Aküleri geceden elektrik ile şarj ediyoruz. Yetmediği durumda gündüz de güneşten faydalanıyoruz”

whatsapp-image-2024-06-03-at-09-43-12-2.jpeg

Azmak Tur ve Yolcu Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi tekne sahibi ve kaptanı Şadi Durmaz, teknelerin sıvı yakıttan temiz enerjiye dönüşümünün devam ettiğini belirterek, “Şu anda 9 tane oldu. Hatta 10’uncusu yapıldı geldi. Bir teknik problem çıktı galiba tekrar geri gitti. Ama önümüzdeki günlerde gelir.. İlk tekneyi 2022 yılında suya indirmek bana nasip oldu. Hiç gürültü yok, kirlilik yok. Tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor. Üzerinde paneller var. Gündüzleri güneş destek veriyor. Geceleri ise trafolara bağlıyoruz ve takviye ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 1590 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum