Minibüs takla attı: 1 ölü, 2 yaralı Minibüs takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşırı kiloyu "vücutta aşırı yağ birikmesi" olarak tanımlarken, obeziteyi ise "kronik ve karmaşık sağlık problemi" olarak nitelendiriyor. Obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, kemik sağlığı sorunları, uyku bozuklukları ve bazı kanser türleri riskini artırıyor.

Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite, sağlık sistemleri ve ekonomiler üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. DSÖ'ye göre, obezite ve aşırı kilolu olmanın küresel maliyetlerinin 2030'a kadar yıllık 3 trilyon dolara, 2060'a kadar ise 18 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Obezite, büyük ölçüde önlenebilir bir durum. DSÖ, hamilelik döneminde uygun kilo alımından çocukların sağlıklı beslenmesine kadar çeşitli önleyici müdahalelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sağlıklı diyet ve düzenli fiziksel aktivite gibi basit günlük alışkanlıklarla obezite riskinin azaltılabileceği belirtiliyor.

Küresel eylem çağrısında bulunan DSÖ, obezite ve aşırı kiloyu durdurmak için hızlandırılmış küresel bir yaklaşım gerektiğini ifade ediyor. Obeziteyle mücadele, sadece bireysel değil, toplumsal bir sorumluluk olarak kabul ediliyor.

Kaynak: AA