Dr. Ilgaz Kayılıoğlu, “Dünyada 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanseri oluyor. Bu çok yüksek bir oran. Ailesinde meme kanseri öyküsü varsa o kadınlar biraz daha fazla risk altında. Hiç çocuk sahibi olmamış olan, özellikle 35-40 yaşını dolduranlar diğerlerine göre daha çok risk altındalar. 40 yaş üstü de risk altında” dedi.
“40 YAŞINDAN SONRA YILDA BİR KEZ MOMOGRAFİ YAPILMALI”
Meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yapan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu, “Bir kadın memesine baktığı zaman orda olmaması gereken, farklı bir şey hissediyorsa mutlaka genel cerrahi uzmanına gelip muayene olması gerekiyor. Her şey normal olsa bile 40 yaşından sonra yılda bir kere momografi yapmamız gerekiyor. Momografi çok basit film. Düşük derece radyasyon kullanılarak, akciğer filmi çekilir gibi kolaylıkla çekiliyor. Daha sonra deneyimli radyologlar bunu incelerse, elle asla tespit edilemeyecek seviyedeyken bile meme kanseri başlangıcını orada tespit edebiliyor. Erken tespit çok önemli. Tümör sadece memenin içindeyken biz onu ameliyatla uzaklaştırdığımıza ek tedavilerle birlikte hastayı normal hayatına geri döndürebiliyoruz. Bazen koltuk altına yayılma yapabiliyor veya tüm vücuda yayılmasına kadar geciktirildiyse o zaman tedavilerimiz etkinliğini kaybediyor. En önemli mesaj, hiç şikayetiniz olmasa bile 40 yaşından sonra yılda bir kez momografi yaptırmak gerekiyor.Çünkü her zaman dediğimiz gibi erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.
“EMZİRMEK RİSKİ AZALTIYOR”
Öte yandan emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını söyleyen Kayılıoğlu, “Hem hamile kalmak hormonel olarak fayda sağlıyor hem de bir kadın ne kadar çok emzirirse meme kanseri riskini o kadar çok düşürmüş olur” dedi.