Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve enerji maliyetlerindeki artış, doğalgaz faturalarına yapılan sübvansiyonlarda kısmi bir azalmaya neden oluyor. Bu durum, özellikle yüksek tüketim yapan konutlar, iş yerleri ve sanayi tesisleri için önemli bir mali yük olacak. Yeni düzenlemenin temel amaçları arasında;

Adil Dağılım: Devlet desteklerinin daha çok ihtiyaç duyan kesimlere yönlendirilmesi,
Sürdürülebilirlik: Enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve tüketimin denetlenmesi,
Ekonomik Denge: Artan enerji maliyetlerinin etkilerini dengelemeye çalışmak yer alıyor.

Kimler Daha Çok Etkilenecek?

Bu düzenlemeden en çok etkilenecek olanlar, aylık doğalgaz tüketimi yüksek olan aboneler olacak. Özellikle;

Villalarda oturanlar,
İş yerleri ve sanayi tesisleri,
Sıcak suyu bol kullanan haneler
daha yüksek faturalarla karşılaşabilirler.

Milyonlara kötü haber! Elektrik faturanız artık 2 katı olacak Milyonlara kötü haber! Elektrik faturanız artık 2 katı olacak

FATURALARA GİZLİ ZAM UYARISI

KRT'den Olcay Aydilek'in haberine göre; İşyeri ve konut aboneleri, ay boyunca kullandıkları doğalgaz miktarına göre farklı kategorilere ayrılacak. Yıl boyunca belirli bir tüketimi aştığı tespit edilen abonelere yönelik fatura sübvansiyonuna son verilecek. Bu adım, belirli miktarın üzerindeki faturaların yüzde 100'ün üzerinde zamlanmasına neden olacak.

Doğalgazda sübvansiyonların azaltılmasıyla birlikte daha yüksek tüketim yapan vatandaşlar için faturalar önemli ölçüde artacak.

YÜKSEK TÜKETİM SINIRI HENÜZ BELİRLENMEDİ

Doğalgaz faturalarında sübvansiyon ödemelerine son verilecek sınır ise henüz kararlaştırılmış değil. Geçtiğimiz haftalarda "Elektrik ve doğal gazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor." diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, sözlerini "Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyetine göre, maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz." diyerek sürdürmüştü.

Kaynak: KRT