Doğal gaz, hem ısınma hem de sıcak su ihtiyaçlarını kesintisiz bir şekilde karşılamanın yanı sıra, yemek pişirme sırasında "tüp bitti, yemek kaldı" gibi sorunları ortadan kaldırarak yaşam konforunu artırır. Peki, bu değerli enerji kaynağını kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Doğru ve güvenli bir kullanım için hangi önlemler alınmalı? Aksa Doğalgaz, olası aksaklıklar ve güvenlik risklerinden kaçınılması için, abonelerinin yaşam alanlarında doğal gazı güvenle kullanabilmesi adına dikkat etmeleri gereken 7 önemli noktayı paylaşıyor.

Şirket, doğal gaz kullanımında güvenlik ve verimlilik sağlamak için dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı şöyle sıraladı:

"Dağıtım şirketinin onayı ile doğal gaz kullanımı başlatılmalıdır."

Doğal gazın güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için, dağıtım şirketinin gerçekleştirdiği kontrollerin tamamlanmış olması şarttır. İlk kurulum ya da yenileme işlemleri sonrasında, yalnızca dağıtım şirketinin onayı ile doğal gaz kullanımı başlatılmalıdır. Ayrıca, tesisat ve yakıcı cihazlarla ilgili her türlü müdahalede önceden dağıtım şirketine bilgi verilmesi gerekmektedir.

" Bacaların kontrollerinin uzman firmalar tarafından yapılması gereklidir"

Her kış dönemi öncesinde, cihazların periyodik bakımlarının ve bacaların kontrollerinin uzman firmalar tarafından yapılması gereklidir. Bu işlemler, güvenli kullanımın yanı sıra tasarruf sağlamaya da yardımcı olur.

"Gaz kaçağı riskini engellenmeli"

Gaz kaçağı riskini engellemek için, yakıcı cihazların bağlantı noktalarındaki eski ya da yıpranmış ekipmanların yetkili firmalar tarafından kontrol edilip, gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Bu adım, hem güvenlik hem de enerji verimliliği açısından kritik bir önlem teşkil eder.

"Menfezler kapatılmamalıdır"

Doğal gaz bacalarının ve havalandırmaya yarayan menfezlerin hiçbir şekilde kapatılmaması gerekmektedir. Baca boruları, dış ortamla bağlantılı olan kısımlarında buz birikintisi veya diğer cisimlerin birikmesi nedeniyle yerinden çıkabilir ya da hasar görebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için, düzenli olarak görsel kontroller yapılmalıdır.

"Baca ve yakıcı cihazlara ilişkin tüm işlemler, yalnızca yetkili servisler tarafından yapılmalıdır"

Genç mühendisin öldüğü kazada yeni gelişme Genç mühendisin öldüğü kazada yeni gelişme

İlk gaz açma işleminden sonra, tesisatta yapılacak herhangi bir müdahale yetkili kişilerce yapılmalıdır. Ayrıca, baca çıkışı her zaman dışarıya yönlendirilmiş olmalı ve yapı içinde kalmamalıdır. Kapalı balkonlar ya da teraslar gibi alanlarda kullanılan yakıcı cihazların bacaları mutlaka dışarıya kadar uzatılmalı ve menfezler sağlanmalıdır. Bacanın ek yerleri, sızdırmazlık için uygun şekilde sabitlenmeli ve etrafı kapatılmamalıdır. Aksi takdirde baca gazı zehirlenmelerine neden olabilecek tehlikeler ortaya çıkabilir.

"Bacalı cihazlar özel alanlarda yer almamalıdır"

Bacalı cihazlar, banyo, tuvalet ve yatak odası gibi kapalı ve havalandırma açısından zayıf alanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu cihazların yerleri, dağıtım şirketinin izni ve onayı olmadan değiştirilemez. Bu cihazların olduğu odada herhangi bir uyku durumu söz konusuysa, cihazlar kapalı olmalıdır. Ayrıca, bacalı cihazlarla birlikte karbonmonoksit algılama cihazları kullanılması, güvenliği artıran önemli bir tedbirdir.

 "İzinsiz kazı çalışmaları yasaktır"

Doğal gaz hatlarının bulunduğu bölgelerde yapılacak kazı işlemleri, öncelikle can ve mal güvenliğini sağlamak adına dikkatle yönetilmelidir. Bu tür kazı çalışmaları, Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) yönetmeliği doğrultusunda ve doğal gaz dağıtım şirketinin izniyle gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, kazı işlemlerine başlamadan önce, doğal gaz hattının zarar görmemesi için Aksa Doğalgaz Çözüm Merkezi'ne (444 4 187) bilgi verilmesi gerekmektedir. Doğal gaz hattı bulunan alanlarda izinsiz kazı yapmak yasaktır, bu nedenle şüpheli bir durumla karşılaşıldığında, vatandaşların 7/24 hizmet veren 187 Doğal Gaz Acil Hattı'nı arayarak durumu yetkililere bildirmeleri önemlidir.

Kaynak: İHA