“Türkiye Gıda Güvenliğinde Güvensizlikte Birinci Sırada
Özdağ, Avrupa Birliği tarafından yayımlanan RASFF (Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi) raporlarına atıfta bulunarak, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin güvenilmezlikte ilk sırada yer aldığını söyledi. 2024’ün ilk yarısında 205 çeşit gıda ürününün uluslararası gümrüklerde sorun yaşadığını ve 132’sinin Türkiye’ye iade edildiğini belirtti.
Özdağ, iade edilen ürünlerden bazı örnekler verdi:
• Antep fıstığı: Kabul edilebilir limitlerin 9 katı aflatoksin içeriyor.
• Kuru incir: Okratoksin sınırının 10 katı üzerinde toksin içeriyor.
• Nar ve armut: Pestisit sınırlarının çok üzerinde kimyasal içerik barındırıyor.
“Vatandaş, Avrupa’nın Yemediğini Tüketmek Zorunda Kalıyor”
Basın toplantısında, geri gönderilen ürünlerin Türkiye’de iç piyasaya sürüldüğü iddiaları da gündeme geldi. Özdağ, yetkililerin bu konuda şeffaf olmadığını belirterek “Vatandaşlarımız haklı olarak ‘Avrupalının yemediğini biz yiyoruz’ diyor. Denetim eksikliği nedeniyle sağlıksız gıda tüketimi toplum sağlığını tehdit ediyo,” dedi.
OECD ve BM Verileriyle Eleştiriler
Özdağ, Türkiye’nin dünyanın en yüksek gıda enflasyon oranına sahip olduğunu ve tarım sektöründeki yanlış politikaların üretimi baltaladığını vurguladı. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporlarına dayanarak, Türkiye’nin tarımsal üretimde kendi kendine yeten bir ülke konumundan hızla uzaklaştığını ifade etti.
Komisyon Çağrısı ve İktidara Eleştiri
Selçuk Özdağ, gıda güvenliği sorunlarını araştırmak ve çözüm üretmek amacıyla bir komisyon kurulması için TBMM’ye önerge verdiklerini ancak önergenin reddedildiğini açıkladı. Hükümeti “sorunlara duyarsız ve göstermelik çözümlerle vakit kaybetmekle” eleştirdi. Özdağ, gıda güvenliği sorunlarının çözülmesi için tarım politikalarının yeniden düzenlenmesi, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve halk sağlığını tehdit eden uygulamalara son verilmesi gerektiğini söyledi. Basın toplantısı, “Sağlıklı ve güvenilir gıda, hem anayasal hem evrensel bir haktır” mesajıyla sona erdi.