RÖPORTAJ SİNEM KORKMAZ - Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir beslenmeden geçer.  Emirbeyazıt mahallesi Emek Caddesi Meltem Apartmanında danışanlarına hizmet veren Diyetisyen Mervenur Süner,  kişisel beslenmeden, günlük su tüketimine sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirmede bulundu.

Genç diyetisyen Mervenur Süner ile yaptığımız Röportaj şu şekilde;

Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Merhaba. Ben Diyetisyen Mervenur Süner. Muğlalıyım. İlkokul ve ortaokulu Yatağan’da, lise eğitimimi Aydın’da tamamladım. Sonrasında ilk tercihim olan İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetik Bölümünden onur öğrencisi olarak mezun oldum. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Muğla Şehbal Baydur Toplum Sağlığı Merkezi, Muğla Sağlıklı Yaşam Merkezi, Beykoz Merkez ASM, Çekmeköy Doğa Koleji’nde, Bağcılar Medipol Mega Hastanesi, Koşuyolu Medipol Hastanesi’nde anne ve çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme, kurum beslenmesi stajları yaptım. Yetişkinlerde ekmek ve tahıl tüketiminin beden kütle indeksiyle ilişkisi konulu bitirme tezimi yazdım. Ayrıca beslenmeye dair bilgilerimi geliştirmek adına Açık öğretim Fakültesi Aşçılık bölümünü bitirdim. Gıda güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, gıda ve kanser gibi pek çok eğitime katıldım. Muğla, İstanbul, Aksaray, İzmir gibi Türkiye’nin pek çok ilinden danışanıma online beslenme danışmanlığı hizmeti verdikten sonra şuan Muğla Merkez’de Diyetisyen Mervenur Süner Sağlıklı Yaşam ve Diyet Merkezi’nde danışanlarıma hizmet vermekteyim. Ayrıca şuan açılışa özel indirimli fiyatlar uygulamaya devam etmekteyim.

Verdiğiniz Hizmetler Nelerdir?

Kilo kontrolü (Kilo alma,  kilo verme), Hastalıklarda Beslenme (Hipertansiyon, İnsülün Direnci, Tiroit Hast. gibi), Çocuk, ergen neslenmesi, hamile beslenmesi, emziren anne beslenmesi, sporcu beslenmesi, online diyet hizmetlerini vermekteyim.

Kişiye Özel Beslenme Nedir, Nasıl Beslenmeliyiz?

Aslında herkesin ihtiyacı farklı. Yaşa, boya, kiloya, cinsiyete, günlük fiziksel aktiviteye, çalışma ortamına ve bunlar gibi bir çok şeye göre değişebiliyor kişinin ihtiyaçları. Önemli olan kişiye özel beslenme uygulamak. Hamilelerde, emziren annelerde, veya hasta beslenmelerinde farklı beslenmeler olur. Yani internette veya televizyonda gördüğümüz diyet programları genel olarak bize uymuyor.

Sağlıklı Bir İnsan Gününü Nasıl Geçirmeli?

Gün içinde en önemli öğünümüz kahvaltı. Güzel bir kahvaltıyla güne başlamak gerekiyor. İyi bir kahvaltı da mutlaka yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve bir tahıl grubu bulunmalıdır. Ara öğünlerde kişiden kişiye değişir ama genel olarak çoğu kişi için 1 veya 2 ara öğün uygundur. Ayrıca biz besinleri dört gruba ayırıyoruz. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, ekmek ve tahıllar, meyve ve sebzeler. Gün içinde bu besin gruplarından muhakkak bulunması gerekiyor. Tabi en önemli şeylerden biri de sağlıklı beslenirken porsiyon kontrolü yapmak. Çünkü sağlıklı bile olsa gerçekten her şeyin fazlası zararlı. Fazla yağlı ve fazla şekerli besinlerden tabi ki uzak durmamız gerekiyor. Tamamen hayatımızdan çıkarmak bazı zamanlar pek mümkün olamayabiliyor fakat en aza indirmemiz gerekli.

Üç Beyazdan Gerçekten Uzak Durulmalı Mı?

Bu üç beyazı tamamen hayatımızdan çıkarmak çoğu kişi için gerçekçi ve sürdürülebilir bir hedef olmayabilir ama olabildiğince azaltmalıyız. Mesela olması gereken günlük tuz ihtiyacımız 5 gram ama türk toplumunda bunun 16 grama ulaştığı görülmüş. Buda hipertansiyon ve böbrek hastalığına oldukça meyilli olmanıza sebep oluyor.

Yeni Nesil Obeziteye Çok Yatkın. Bunun Başlıca Nedenleri Sizce Nelerdir?

Esasından besine kolay ulaşılabilirlik ver reklamlar. Zaten çocuklar her yerde paketli gıdalara kolayca ulaşabiliyor. Zaten türk mutfağımız çok geniş, lezetli. Yanına bir de paketli gıdalar ekleniyor.  Yemek konusunda çocuklara kilo problemi olmadığında sağlıklarına zarar gelmiyormuş gibide gelebilir ailelere. Mesela aileler çocuklarının beslenmesine kek börek koyuyor. Evet evde yapılan daha sağlıklı olabilir dışarıya göre belki ama bu her gün ya da sık sık olunca bununda zararları vardır. Ev yapımı diye sağlıklı olmuyor. Yine içinde şeker var, fazla miktarda yağ ve beyaz un. Daha sağlıklı alternatifler bulunabilir. Mesela tam buğday ekmeği ile yapılmış sandviçler.

Danışanlarınız En Çok Hangi Şikâyetle Geliyorlar?

En çok kilo şikayeti oluyor. Kilo vermek isteyenler geliyor. Fakat sağlıklı beslenmek için gelen çok danışanımda var.  Onun dışında emziren anneler çok geliyor genel olarak. Emzirme döneminde kilo vermek aslında çok daha kolay oluyor. Genelde emzirme döneminde diyetisyene gitmeyin, emzirme dönemi bitsin öyle gidin derler. Ama aslında emzirme sürecinde bir diyetisyen sürecinde çok rahat kilo verilebiliyor. Çünkü emzirmede kalori yakan bir durum. Vücudun dönem dönem ihtiyaçları değişir ve farklı beslenmelere ihtiyaç duyar.  Bu yüzden her birey bir kerede olsa diyetisyene gitmeli.

BÜYÜKŞEHİR SÜSLEMELERİYLE MUĞLA YENİ YILA IŞIL IŞIL GİRİYOR BÜYÜKŞEHİR SÜSLEMELERİYLE MUĞLA YENİ YILA IŞIL IŞIL GİRİYOR

 

Vücut Analiz Cihazı Nedir?

Vücut analiz cihazı dediğimiz cihaz, vücudumuza hissedemeyeceğiz kadar az miktarda bir elektrik verir. Bu elektrik sayesinde yağ ile kasın arasında ki iletkenlik farkından yağ kas miktarını ölçüyoruz. Ama hamileler ve kal pili olanlar cihazı kullanamıyor. Bunun dışında çocuklarda dahil tüm bireyler için uygun.

Günlük Su Tüketimimiz Nasıl Olmalıdır?

Kış ayının gelmesi ile birlikte su tüketimi de düşüyor kişilerde. Kişilerde su susayınca içilmeli diye bir algı var. Ama böyle değil. Su vücut ısımızın dengelenmesinde, besinlerin sindiriminde oldukça önemli. Su tüketimi de kişiden kişiye değişir. Şöyle diyebiliriz her 33 kiloya bir litre su içilebilir. Kilomuza göre su tüketimini ayarlayabiliriz.

 

Editör: Gazete Muğla