BERİTAN YÜCEL--
Birçok kesim tarafından tepki toplayan Çimento Fabrikası projesine karşı Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nca çadır nöbeti başlatıldı. Çadır nöbetini birinci gününde yurttaşlarla bir araya gelen ve alanda açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Bu çimento fabrikasını yaptırmayacağız. Bütün işbirlikçiler iyi duysun. Karşısında biz varız, buranın halkı var” dedi.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında birçok uzman tarafından insan ve çevre sağlığına zarar vereceğine kanaat getirilen Çimento Fabrikasına karşı Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nca çadır nöbeti başlatıldı.
Gerekli hukuki süreçler tamamlanmadan alanda şirket tarafından 3 aydır faaliyet yürütülmesinin suç olduğunu kaydeden Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu, “Bilimsel, hukuksal, toplumsal gerçekliklerle ilgisi olmayan, uzaktan başka bölgelerin verileri ile hazırlanan halk sağlığı, ormancılık, tarım zeytincilik, suların korunması ile ilgili tüm kanunlara aykırı olarak 12 yıl önce hazırlatılan ÇED raporu esas alınarak ve belediye yetkilileri tarafından bilimsel olarak incelenmeden, proje alanı bile görülmeden verilen yapı ruhsatı sonucu gerekli hukuki süreçler tamamlanmadan bu alanda şirket tarafından 3 aydır faaliyet yürütülmekte suç işlenmektedir. ÇED raporu bilimsel, ekolojik, sosyolojik, tarımsal, meteorolojik verilere, yöremiz gerçekliklere uygun değildir” dedi.
“7751 DÖNÜM ORMAN KESİLECEK”
Deştin Çevre Eğitim Bilim Kültür ve Dayanışma Platformu’nca yapılan açıklamada, “Hammadde sahaları projenin hemen yakınındaki kızılçam ormanları olarak ruhsatı alınmıştır. 7751 dönüm orman kesilerek altından hammadde temin edilecektir.
Halktan, köylülerden hiçbir yurttaş söz almamıştır, fabrikanın kurulması yönünde görüş beyan eden olmamıştır. Sadece dönemin Bayır Belediye Başkanı Cumhur Çoban, önceki Bayır Belediye Başkanı Hamdi Algan ve dönemin Köyceğiz Belediye Başkanı söz alarak sadece istihdam sağlayacağı gerekçesiyle fabrikanın kurulmasının yararlı olacağını belirtmişlerdir. Bu istihdam gerekçesi sosyal ve bilimsel gerçekliklerden uzaktır. Çünkü 150 kişi sağlıksız koşullarda iş bulacak diye yörede yaşayan iki yüz binin üzerindeki halkın geçim kaynakları sağlığı hiçe sayılmıştır. Yani 150 kişi bulacak diye yörede geçimin tarım, zeytincilik ve hayvancılıktan sağlayan on binlerce köylü işsiz kalmış olacaktır. Geçim kaynakları yok olacaktır” denildi.
“BÜTÜN İŞBİRLİKÇİLER İYİ DUYSUN YAPTIRMAYACAĞIZ”
Çadır nöbetini birinci gününde yurttaşlarla bir araya gelen ve alanda açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Bunca insanın, kurdun, kuşun, hayvanın hiçbir hükmü yokmuş gibi bu sular buraları beslemiyo üstündeki insanları yüzlerce yıldır hayatta tutmuyormuş gibi gelip 2 tane şirket cebini doldurup gidecek diye buradaki insanların havasına, suyuna, toprağına göz dikmiş durumdalar. Buna çanak tutan hükümetle ve yerel yönetimle ne yazık ki anladığım kadarıyla karşı karşıyayız. Tamda buna hayır demek için bu köylü arkadaşlarımız ve çevre mücadelesi veren arkadaşlarımız burada. Tüm Türkiye’den ricamız bahsettiğimiz şey basit bir çimento fabrikası değil. Büyük bir alanın katledilmesiyle karşı karşıyayız. Yıllık çimentomuz çıkacak diye ellerini ovuşturarak bekleyen yabancı şirketlerle karşı karşıyayız. Lütfen buradaki insanların sesini duyum. Bu çimento fabrikasını yaptırmayacağız. Bütün işbirlikçiler iyi duysun. Karşısında biz varız, buranın halkı var” dedi.