Muğla’nın Büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından Muğla’da Yatırım İzleme Müdürlüğü kuruldu. Tüm büyükşehirlerde yatırım izleme müdürlüğü kuruldu. Bu müdürlüğün amacı il genelinde kurum ve kuruluşların eksiklerini gidermek. Yatırımları koordine etmek. Merkezi hükümetin ilde yapacağı yatırımları tamamlamak. Bir başka değişle il genelindeki tüm kurumların yatırımları ve hizmetlerinin bu bütçeden karşılanması…
2015 yılında 114 milyon 216 bin 602 liralık Muğla Yatırım İzlemenin bütçesi vardı. 2015 yılı ödeneğinin sadece 36 milyon 569 bin 765 lirası kullanıldı. Geri kalan 77 milyon 646 bin 836 lirası geriye gönderildi. Başka bir değişle gelen paranın yarısı bile kullanılmamış. Asıl sorun burada başlıyor. Muğla’da ki kurumların yatırıma ve paraya ihtiyacı yokmuş demek ki. Muğla’da ki kurumların yatırıma ve paraya ihtiyacı olsaydı bu para geri gönderilmezdi…
Bir başka değişle kurumlar 2015 yılı içerisinde yatırım yapacak projeler hayata geçirmemiş. 36 milyon liranın 28 milyon lirası milli eğitim için harcanmış. Demek ki Muğla’da ki kurumlar içerisinde ciddi anlamda proje üreten yatırım yapan tek kurum Muğla Milli Eğitim İl Müdürlüğüymüş. Diğer kurumlarda yatırım izlemeden para almışlar. Şöyle bir baktım yatırım izlemeden alınan paraların neredeyse tamama araç satın alımı ya da araç kiralamasına gitmiş…
Muğla’da ki kurum müdürleri ödenek sıkıntımız var diye bundan sonra hiç ağlamasınlar. Ödenek sıkıntıları olmuş olsaydı ortaya proje koyarlar yatırım izleme müdürlüğünden proje üçretlerini alırlardı. Demek ki Muğla’da ki kurumlarımızın büyük bölümünün para sıkıntısı da yok. Anlamadığım bir şey var. Kurumlar niye proje üretmiyor. Muğla’ya gönderilen 114 milyon lira var. Ancak Muğla olarak biz bunun yarısını dahi yatırım amaçlı kullanamıyoruz…
Yatırım izleminin başı Muğla Valisi Sayın Amir Çiçek. Muğla Valisi de bu durumdan rahatsız. 77 milyon liranın geri gönderilmesinden hiçte hoşnut değil. Buraya kadar sıkıntı şu. Sayın Valimizde kurumlar üzerinde baskı kurması gerekiyor. En azından her kurumdan yılda 2 ya da 3 proje istemesi lazım. Üstelik bu projeler baştan savma olmamalı. Yani sadece proje hazırlayalım da işi başımızdan savalım mantığı ile yapılmamalı…
2015 yılında 114 milyon lira geldi. Bu paranın 77 milyon lirasını geri göndermek durumunda kaldık. En azından 2016 yılı için gelen parayı değerlendirmemiz gerekiyor diye düşünmeliyiz. Hatta öyle olmalı ki yıl sonunda merkezi hükümete bize gönderdiğiniz para yetmiyor deyip biraz daha fazla ödenek gönderin diyebilmeliyiz. Bunu yapamadıktan yatırım izleme müdürlüğüne de gerek yok. Sonunda merkezi hükümet ‘demek ki Muğla’nın para pula ihtiyacı yok. Bundan sonra yatırım izlemeye para göndermeyelim’ diyecek…
Siyasiler dönem dönem Muğla’da iş yapılmadığından şikayet ediyor. Muğla’da Ak Parti yerel yönetimlerin çalışmadığından, CHP’liler ise merkezi hükümetin Muğla’ya yatırım yapmadığından şikayetçi. Bu tabloya baktığımız zaman her iki partinin de yanıldığını görüyoruz. Yatırım izlemeye gelen paralar dahi kullanılmıyor. Geri gönderiliyor. Demek ki gerçekten Muğla’da sıkıntı yok. Yerel yönetimler çalışmıyor ise yatırım izlemenin bu işleri yapma yetkisi var. Yatırım izleme bu işlere para harcamadığına göre her şey yolunda demek ki…