Muğla Haberleri

Datça’daki Mücadele Başarıya Ulaştı

Yıllardır Datça Sahillerinin 10 yıllığına MUÇEV’e verilmesine karşı mücadele eden Datçalılar zafer elde etti. Danıştay 13. Dairesi Datça’da kıyıların halka ait olduğunu savunan “Şezlongsuz Datça İnisiyatifi ve Datça Belediyesini” haklı buldu.

Danıştay 13.Dairesinin Datça’da kıyıların halka ait olduğunu savunan “Şezlongsuz Datça İnisiyatifi ve Datça Belediyesini” haklı bulduğu ve Danıştay kararı sonrasında, Datça’nın Kargı Koyu, Karaincir Sahili, Kumluk Plajı ve Taşlık Plajı’nda bulunan 4 işletmenin MUÇEV ile yapılan kira sözleşmeleri iptal edildiği bildirildi.


Alınan bilgiye göre, Datça’nın kıyılarının Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Şirketi’ne (MUÇEV) kiralanmasına karşı açılan davayı vatandaşlar kazandı.
Daha önce Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği kiralama işleminin iptali kararını Danıştay 13. Dairesi de onayladı. Karar sonrasında Muğla Çevre Şehircilik ve İlklim Değişikliği Müdürlüğüne ve Datça Belediyesine gönderilen yazıda, Datça’nın doğal güzellikleri ile ünlü Kargı Koyu, Karaincir Sahili, Kumluk Plajı ve Taşlık Plajı’nda bulunan 4 işletmenin MUÇEV ile yapılan kira sözleşmeleri iptal edildiğine yer verildi.


BAKANLIK SAHİLLERİ MUÇEV’E VERMİŞTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2017 yılında Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Kargı Koyu, Karaincir Sahili, Kumluk Plajı ve Taşlık Plajı’nı MUÇEV adlı şirkete vermişti.  MUÇEV’e verilen sahiller arasında 1. derece doğal SİT alanı olan Datça’nın Kurubük sahili de yer alıyordu. Datça Belediyesi alınan kararın iptali için dava açmıştı.  Datça’da kıyıların halka ait olduğunu savunan “Şezlongsuz Datça İnisiyatifi” kararın iptali için aylardır mücadele ediyorlardı.


SEZLONG ÜCRETİ 800 LİRA LOCA ÜCRETİ 2 BİN LİRA 
Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt,  Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e 250’ye yakın kıyısı bulunan Datça’da ticarileşmenin öne çıkmaya başladığını ve Çevre Şehircilik Bakanlığına ait olan bu sahillerin parayı verenin elinde kalır ve istediği  gibi kullanır modeline dönüştüğünü belirterek, MUÇEV’e verilen sahillerin Belediyeye verilmesi için Datça Belediyesi olarak dava açtıklarını anımsatarak, şunları söyledi:
“Başlangıçta MUÇEV ve Bakanlık tarafından yapılan sözleşmelerin halkın lehine de görünse bazı şeylerin zamanla değişti. Anayasa'ya göre kıyıların halka ait olduğu ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu hepimiz biliyoruz. Bana göre halkındır dedikten sonra bu madde ne işe yarar? Çok da böyle biraz muallak bir konu. Ama Datça'nın her tarafı denizlerle çevrili olan bir alanda ticarileşme konusu öne çıkmaya başladı. Yani ticaretle işletme ya da parası kim varsa Çevre Şehircilik Bakanlığına ait olan bu sahiller parayı verenin elinde kalır ve istediği gibi kullanır modeline dönüştü.


Bugün Datça’nın güzelim koylarını ve sahilini MUÇEV’den veya Bakanlıktan kiralayan bir özel sektör ya da özel işletmeci şezlong günlük 800 lira, Loca 2 bin lira diyor. Burada halk birkaç kişi, yani 4 kişilik bir aile gitse kaç para verecek, 3-4 kişi sahilde nasıl oturacak. Datça’da böyle bir durum söz konusu maalesef.  Karaincir tarafında oradaki sahilde de işletmelerde böyle sıkıntı var. Her gün bana onlarca vatandaşımızdan bu konuda şikâyet geliyor. Bodrum Yalıkavak’ta, Türkbükün’de MUÇEV ve Bakanlık tarafından kiraya verilen yerlerde localar kurularak daha büyük paralara dönüşmüş. Adam ben buraya para veriyorum, istediğimi yaparım diyor.”


MUÇEV’İN KİRALAMA YETKİSİ YOK
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Datça’nın birçok kıyısını 10 yıllığına Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) verdiği ihaleyi geçmişte Ankara 14. İdare Mahkemesinin iptal ettiğini anlatan Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlığın işleminin hukuka uymadığını belirten mahkeme kararında, “Pazarlık usulüyle kiralanmasına ilişkin ihale ile bu ihale sonucunda anılan yerlerin 10 yıllığına MUÇEV’ kiralanmasına ilişkin kararın ve yapılan sözleşmenin dayanağının kalmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemde incelenen bu kısım yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı. Bugün gelinen noktada Danıştay’da bizim haklı olduğumuzu ortaya koydu. Mahkeme kararında sahillerin kimlere verileceğini yazmış Belediyeler, kaymakamlıklar, il özel idareleri, muhtarlıkları dışında buraları Bakanlık kimseye veremez.
Bakanlık veya MUÇEV Sahilleri kiraya veriyor. O sahilde biriken çöpü biz alıyoruz buraya getiriyoruz. Bunun maliyeti bize her sefer 5 bin liraya geliyor. Yarın oralardaki bu hizmetleri hiçbir şirket veremeyecek. Bize gelecekler. Diyecekler ki hepimiz alın bize diyeceğiz ki Kardeşim burayı kiralarken bize mi sordunuz? Bakanlık bizle istişare etmeden sahilleri özel şirketlere kiralarsa bu şirketlerin çöplerini almayacağız, su temin etmeyeceğiz.  Foseptik nereye gelip gidecek belli değil. Suyu nereden alacaksın? Çünkü biz o hatta su hattı çekeceğiz. Foseptik nereye gidecek, denize mi? Bu sahil ihalelerini alan firmalara bir tavrımız olacak. Bizden habersiz varsayalım 5 bin metrekarelik sahili aldılar, bizde tavrımızı ortaya koyup ruhsat vermeyeceğiz”


SİTENİN İŞGAL ETTİĞİ PLAJI BELEDİYE HALKA AÇMIŞTI
Datça Belediyesi Sakinliği ile ünlü Datça’nın en güzel plajlarından birisi olan ve özel bir site yönetimi tarafından işgal edilen Karaincir Plajındaki işgale son vererek, geçtiğimiz günlerde plajın halka açıldığını sosyal medya hesaplarından duyurmuştu. Karaincir tatil sitesi yönetimi tarafından sahile dikilen “Karaincir tatil sitesi sakinlerine aittir” tabelası, Datça belediyesi zabıta ekipleri tarafından kaldırılmıştı.