Datça’da plajlarda faaliyet gösteren işletmeler sahili işgal eden masa, sandalye ve şezlonglarını geri çekerek, vatandaşların denize gireceği kısımlar düzenlenerek, sahil denize girmek için elverişi hale getirildi.

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt’un esnafın sahili işgal eden masa, sandalye ve şezlongları geri çekmesi plajın ve yürüme yolunun daha kullanışlı hale gelmesi için harekete geçilmesi talimatı sonrasında, Datça’daki Kumluk ve Sevgi Yolunun alt kısmında bulunan Plajlarda faaliyet gösteren işletmeler sahili işgal eden masa, sandalye ve şezlonglarını geri çektiler.

Vatandaşların denize gireceği kısımlarda bulunan kumlar işletmeler tarafından düzenlenerek, sahil denize girmek için elverişi hale getirildi.

whatsapp-image-2024-06-02-at-11-01-24-1.jpeg

UYGULAMA VATANDAŞLARI SEVİNDİRDİ

Datça’daki Kumluk Plajında denize giren vatandaşları Datça Belediyesince yeni getiren uygulamanın sevindirici olduğuna işaret ederek, uygulamanın Muğla’nın tüm plajlarında yaygınlaştırılmasını istediler.
Kumluk sahilinde faaliyet gösteren esnaflar ise kıyıların halka açılmasına karşı olmadıklarını anlatarak, özellikle yaz sezonunda Datça’nın en gözde bölgesinin Kumluk Plajı olduğuna işaret ederek, akşam saat 18.00’den sonra işletmelerin geceye hazırlanmasında sıkıntılar yaşanabilir, dediler.

UYGULAMA DATÇA GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILACAK

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, uygulamanın Datça genelinde yaygınlaştırılmasını planladıklarını anlatarak şunları söyledi:

" Yapılan son düzenlemeyle, plajdaki masalar saat 18:00'e kadar denizden işletmenin kıyıya olan mesafesinin yüzde 50'si kadar içeride tutulacak, Kumluk Plajı'nın yürüme yolunda bulunan masalar ise tamamen kaldırılacak. Bu uygulama, gündüzleri plajın tamamen halka açık olmasını sağlarken, akşamları işletmelerin hizmet vermesine olanak tanıyacak. İşletmeler gündüz saatlerinde sahildeki masa, sandalye ve şezlonglarını belli bir mesafeye kadar geri çekecek. Akşam olunca yeniden önceki yerlerine koyarak müşterilerine hizmet vermeye devam edecekler”

whatsapp-image-2024-06-02-at-11-01-24-2.jpeg

MUÇEV TARAFINDAN KİRALANAN SAHİLDE SEZLONG ÜCRETİ 800 LİRA, LOCA ÜCRETİ 2 BİN LİRA

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, 250’ye yakın kıyısı bulunan Datça’da ticarileşmenin öne çıkmaya başladığını ve Çevre Şehircilik Bakanlığına ait olan bu sahillerin parayı verenin elinde kalır ve istediği gibi kullanır modeline dönüştüğünü söyledi.

Kurt, başlangıçta MUÇEV ve Bakanlık tarafından yapılan sözleşmelerin halkın lehine de görünse bazı şeylerin zamanla değiştiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Anayasa'ya göre kıyıların halka ait olduğu ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu hepimiz biliyoruz. Bana göre halkındır dedikten sonra bu madde ne işe yarar? Çok da böyle biraz muallak bir konu. Ama Datça'nın her tarafı denizlerle çevrili olan bir alanda ticarileşme konusu öne çıkmaya başladı. Yani ticaretle işletme ya da parası kim varsa Çevre Şehircilik Bakanlığına ait olan bu sahiller parayı verenin elinde kalır ve istediği gibi kullanır modeline dönüştü.

Bugün Datça’nın güzelim koylarını ve sahilini MUÇEV’den veya Bakanlıktan kiralayan bir özel sektör ya da özel işletmeci şezlong günlük 800 lira, Loca 2 bin lira diyor. Burada halk birkaç kişi, yani 4 kişilik bir aile gitse kaç para verecek, 3-4 kişi sahilde nasıl oturacak. Datça’da böyle bir durum söz konusu maalesef. Karaincir tarafında oradaki sahilde de işletmelerde böyle sıkıntı var. Her gün bana onlarca vatandaşımızdan bu konuda şikâyet geliyor. Bodrum Yalıkavak’ta, Türkbükün’de MUÇEV ve Bakanlık tarafından kiraya verilen yerlerde localar kurularak daha büyük paralara dönüşmüş. Adam ben buraya para veriyorum, istediğimi yaparım diyor.”

MUÇEV’İN KİRALAMA YETKİSİ YOK

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Datça’nın birçok kıyısını 10 yıllığına Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) verdiği ihaleyi Ankara 14. İdare Mahkemesi iptal ettiğini anlatan Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlığın işleminin hukuka uymadığını belirten mahkeme kararında, “Pazarlık usulüyle kiralanmasına ilişkin ihale ile bu ihale sonucunda anılan yerlerin 10 yıllığına MUÇEV’ kiralanmasına ilişkin kararın ve yapılan sözleşmenin dayanağının kalmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemde incelenen bu kısım yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı.

Mahkeme sahillerin kimlere verileceğini yazmış Belediyeler, kaymakamlıklar, il özel idareleri, muhtarlıkları dışında buraları Bakanlık kimseye veremez.

Bakanlık veya MUÇEV Sahilleri kiraya veriyor. O sahilde biriken çöpü biz alıyoruz buraya getiriyoruz. Bunun maliyeti bize her sefer 5 bin liraya geliyor. Yarın oralardaki bu hizmetleri hiçbir şirket veremeyecek. Bize gelecekler. Diyecekler ki hepimiz alın bize diyeceğiz ki Kardeşim burayı kiralarken bize mi sordunuz? Bakanlık bizle istişare etmeden sahilleri özel şirketlere kiralarsa bu şirketlerin çöplerini almayacağız, su temin etmeyeceğiz. Foseptik nereye gelip gidecek belli değil. Suyu nereden alacaksın? Çünkü biz o hatta su hattı çekeceğiz. Foseptik nereye gidecek, denize mi? Bu sahil ihalelerini alan firmalara bir tavrımız olacak. Bizden habersiz varsayalım 5 bin metrekarelik sahili aldılar, bizde tavrımızı ortaya koyup ruhsat vermeyeceğiz”

KAMU ARAZİLERİNİ İŞGALLERİ TESPİT ETTİLER…

Çoğu çocuk 46 kişi yakalandı Çoğu çocuk 46 kişi yakalandı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin açıkladığı "DENİZLER HALKINDIR" projesi sonrasında Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Muğla İl Müdürü Ömer Bolat, Tabiat Varlıklarını Korumadan sorumlu Müdür Yardımcısı Yusuf Sarıkaya, Şube Müdürü Süleyman Donbaloğlu, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon Başkanı Erbülent Filtekin ile toplantı yaparak, sahillerde yaşanan işgallerle ilgili alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Milli Emlak Daire Başkanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü, Denetim Bürosu ve Datça Milli Emlak Şefliği ekipleri ise Datça İlçesi’nde bulunan Hazine Taşınmazları üzerindeki İşgallerin tespit çalışmalarına başladı. Çalışma kapsamında izinsiz olarak işgal edilen kamu arazileri, sahil işgalleri ve kaçak yapılaşma ile ilgili tespitlerin yapılacağı öğrenildi.