Kum zambaklarının bulunduğu sahili kiralayan iş insanı, Datça belediyesi ruhsat vermediği için bakanlıktan sözleşmelerinin feshini istediklerini söyledi.

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Datça bölgesinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarının bulunduğu sahillerin özel bir firmaya kiraladığını ve Belediye olarak bu karara Bakanlık nezdinde itirazda bulunduklarını açıklamıştı.

Haberin, basında yer almasından sonra Kenan Gürbüz’e ulaşan ve adının gizli tutulmasını isteyen iş insanı, söz konusu sahilleri şirketinin kiraladığını anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

Datça’nın içme suyu sorunu tamamen ortadan kalkıyor Datça’nın içme suyu sorunu tamamen ortadan kalkıyor

“Datça belediyesi imar ve ruhsatlandırma sürecinde zorluk çıkardığı için kiraladığımız alanlarda bir çalışma yapamadık. Kira ödemeye devam ettiğimiz bakanlıktan sözleşmemizin feshini istedik. Her geçen gün belediye ruhsatı sürecini başlatmadığı için bölge turizmine ve Datça’ bölgesine hem ekonomik, hem de istihdam açısından katkı sağlayacağını düşündüğümüz, çevreci projelerimizi hayata geçiremiyoruz. Burada mağdur olan firmamız oldu”

KUM ZAMBAKLARI

Muğla’nın Datça ilçesinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarını koparanlara, 285 bin TL idari para cezası kesiliyor. Kum zambağını koparmanın cezası yaklaşık 17 asgari ücrete bedel durumda.

Muğla’nın Datça ilçesinde deniz kenarındaki taşlık alanlarda her yıl Eylül-Ekim ayları arasında 1 ay süreyle açan kum zambakları, Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan bitki türleri arasında yer alıyor.

Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Datça Yarımadası’nın endemik bitkilerinden olan kum zambaklarının koruma altında oluğunu ifade ederek, şunları söylemişti:

“Kum zambağını koparmanın cezası bildiğim kadarıyla 285 bin lira. Datça’da yetişen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kum zambaklarının bulunduğu Gebekum Sahilini Çevre Şehircilik Bakanlığının özel bir firmaya kiraladığını öğrendik ve Belediye olarak bu karara Bakanlık nezdinde itirazda bulunduk. Söz konusu Bakanlık tarafından koruma altına alınan bölgenin aynı bakanlık tarafından özel sektöre kiralanmasını anlamak mümkün değil”

Editör: Beritan Yücel