Muğla’nın Datça ilçesi sınırları içerisinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Datça Yat Limanı projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu ve inceleme değerlendirme süreci başlamıştı. Proje ile ilgili olarak 15 Haziran’da İDK toplantısı gerçekleştirildi.
Datça Yat Limanı Projesi için ÇED olumlu kararı verildi.
Planlama alanında “Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi” ve tescilli 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor.
DATÇA YAT LİMANI PROJESİ NEDİR?
Proje; Muğla’nın Datça İlçesi, İskele Mahallesi, Azganlı Mevkiinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından, Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen “Datça Yat Limanı Projesi”nde gerçekleştirilmesi planlanan revizyonları kapsamaktadır.
Datça Yat Limanı Projesi ilk etapta 57 bin 775 metrekare (408 metrekare sit alanı hariç) kara alanı, 135 bin 89 metrekare deniz alanı olmak üzere toplam 192 bin 864 metrekarelik alanda 426 yat bağlama kapasitesinde planlanmış olup bu doğrultuda hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası 22.04.2021 tarihinde Mülga Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne e-ÇED portalı üzerinden sunularak ÇED süreci başlatılmıştır.
ÇED SÜRECİ DURDURULMUŞTU
Datça Yat Limanı projesi için 17 Haziran 2021 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı ve ÇED Raporu 10 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunuldu.
11 Ocak 2022’de ise 1. İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapıldı. Toplantı sonucunda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşlerinin eksikliği ve projenin çevresel etkilerine ilişkin eksik değerlendirmelerin tamamlanması için ÇED süreci durduruldu.
İlerleyen süreçte Datça Yat Limanında planlanan revizyonların, 31.05.2007 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı onama sınırları içerisinde kalacak şekilde gerçekleştirilmesine ve 270 olan yat bağlama kapasitesinin korunarak herhangi bir artışa gidilmemesine karar verildi. Bu kapsamda proje (ÇED) alanı 45 bin 738 metrekare (408 metrekare sit alanı hariç) kara alanı, 79 bin 355 metrekare deniz alanı olmak üzere toplam 125 metrekare 93 metrekare’lik alan olarak revize edildi.