Datça Belediyesi:

“Vatandaşlarımızdan ricamız, bu hayvanlara yiyecek ve su vermemeleridir. Özellikle bayram süresince ve sonrasında karayolunda seyahat ederken dikkatli araç kullanmaları büyük önem taşımaktadır. Gece saatlerinde eşekler görünmediği için özellikle gece sürüşlerinde ekstra dikkatli olunması gerekmektedir”

Datça Belediyesi Datça-Marmaris Karayolu'nda artan trafik yoğunluğu ile birlikte, özellikle bayram süresince sürücülerin dikkat etmesi gereken önemli bir konuya dikkat çekerek, karayolunda bulunan Yaban eşeklerinin trafik kazalarına neden olabileceğine işaret edildi.

whatsapp-image-2024-06-17-at-11-04-36.jpeg

Datça Belediyesinin sosyal medya hesaplarından Kurban Bayramında yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Datça-Marmaris Karayolu'nda özellikle bayram süresince ve sonrasında artacak trafik yoğunluğunda dikkatli olmanız gereken önemli bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. Karayolunda çok sayıda yaban eşeği bulunmaktadır. Bu eşekler, doğada kendi kendine üreyen ve evcillik özelliklerini kaybetmiş hayvanlardır.

Ne yazık ki, vatandaşlarımızın karpuz, kavun, meyve, sebze, hatta bisküvi gibi yiyecekler vererek beslemeye çalışması bu eşeklerin yol kenarlarına çıkmasına neden olmaktadır. Bu durum, yol güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Aslında, bu hayvanların doğada yeterli miktarda su ve yiyecek kaynakları mevcuttur. Datça-Marmaris arasındaki bölge, çok sayıda endemik bitki türü barındıran özel bir çevre koruma bölgesidir ve yaban hayvanları için yeterli besin kaynağı sağlamaktadır”

YİYECEK VE SU VERMEYİN UYARISI

Belediyenin açıklamasında, vatandaşlardan Yaban Eşeklerine yiyecek ve su vermemeleri istenerek, şunlara yer verildi:

“Özellikle bayram süresince ve sonrasında karayolunda seyahat ederken dikkatli araç kullanmaları büyük önem taşımaktadır. Gece saatlerinde eşekler görünmediği için özellikle gece sürüşlerinde ekstra dikkatli olunması gerekmektedir.

Geçen yıl bu konuyla ilgili bir bilgilendirme videosu paylaşmıştık. Lütfen bu bilgileri dikkate alarak, hem kendi güvenliğinizi hem de yaban hayvanlarının doğal yaşamlarını koruyalım”

EŞEKLERİ NEDEN BESLEMEYELİM…

Belediye tarafından daha önce yapılan paylaşımda ise şu ifadelere yer verilmişti:

“Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzce Datça-Marmaris karayolu üzerinde yaban eşekleri ile ilgili inceleme çalışması gerçekleştirildi. Çalışma sırasında yaban eşeklerinin doğadaki yaşam alanları, su ve besin kaynakları kayıt altına alındı.

Yolcu otobüsünün devrildiği kazada 21 kişi yaralandı Yolcu otobüsünün devrildiği kazada 21 kişi yaralandı

Datça-Marmaris karayoluna yakın Gökova ve Hisarönü Körfezlerine bakan 30’dan fazla koy ve ormanlık alanlarda yaşamlarını sürdüren 100’den fazla yaban eşeği olduğu bilinmektedir.

Karayolu kenarına bırakılan yiyecek ve sular sebebiyle trafik kazalarına sebep olan bu eşekleri neden beslemeyin dediğimizi bu çalışma ile sizlere aktarmak istedik.

Son günlerde bazı hayvansever dernekleri ve federasyonlarına ait olduğu düşünülen sosyal medya hesaplarında bu eşeklerin aç ve susuz kaldıkları, yoldan geçenlerin onları mutlaka beslemesi ve su vermesi gerektiği ile ilgili yanıltıcı paylaşımlar hem eşeklerin hem de trafikteki vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atmaktadır.

Görüntülerde de göreceğiniz üzere doğada onlar için yeterince yiyecek ve su kaynağı var. O yüzden tekrarlıyoruz. YABAN EŞEKLERİNİ BESLEMEYELİM”

Bu arada, bazı sosyal medya kullanıcılarının ise Datça Belediyesinin çağrısına rağmen, sosyal medya dan yaban eşeklerine su ve yiyecek verilmesi çağrısında bulunduğu görüldü. Belediyenin açıklamasına hayvanseverlerin tepki gösterdiği öğrenildi.

YARALI EŞEĞE JANDARMA SAHİP ÇIKMIŞTI

Datça-Marmaris karayolunda eşeklerin karıştığı çok sayıda trafik kazası yaşanıyor. Datça İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı devriye ekipleri geçtiğimiz yıllarda Balıkaşıran Mevkii’nde yol kenarında yaralı bir şekilde yerde yatan sahipsiz bir eşek görerek yardımına koşmuştu.

Karayolunda bir aracın çarptığı tahmin edilen ve ayaklarının kırıldığı belirlenen eşeğin ilk tedavisini Jandarma ekipleri yapmış, Jandarma ekipleri, uzun zamandır yaralı halde orada bulunan ve susuzluktan ölmek üzere olan eşeğin ayaklarını bezle sarıp, su verdi. Eşeğin ilk tedavisini yaparak Datça Belediye ekiplerine haber vermişti.

Yol kenarındaki yaralı eşek belediye ekipleri tarafından bulunduğu yerden alınıp Datça Hayvan Barınağına götürülmüştü.

Editör: Esin Inci