Gündem

Cuma namazına giden çalışan işten çıkarılmıştı: Yeni gelişme geldi

Konya'da Cuma namazına gitmesi nedeniyle işten çıkarılan Mehmet Yetkin'in açtığı dava, emsal teşkil eden bir kararla sonuçlandı. Firma, ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle tazminat ödeyeceği kararlaştırıldı.

Konya'da 2021 yılında bir akaryakıt istasyonunda servis destek personeli olarak görev yapan 42 yaşındaki Mehmet Yetkin, Cuma namazına gitmek için iş yerinin yakınındaki camiye gitti. Namazdan sonra iş yerine geri dönen Yetkin, tesis müdürü tarafından izinsiz iş yerini terk ettiği gerekçesiyle tutanak tutuldu. Ardından, şirketten aldığı ihbarname ile iş akdi feshedilen Mehmet Yetkin, yaşadığı mağduriyeti Konya 1. İş Mahkemesi’ne taşıyarak işe iade davası açtı. Mahkeme, Yetkin’i haklı bularak, “Din ve inanç özgürlüğü anayasal bir haktır” diyerek işe iade kararını verdi.

Sonrasında, ayrımcılık nedeniyle manevi tazminat davası açan Yetkin, Konya 2. İş Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, işverenin eylemini İş Kanunu’nun 5. maddesine aykırı bularak, firmayı 2 maaş tutarında ayrımcılık tazminatı ödemeye mahkûm etti. Mehmet Yetkin, yaşadığı süreci şu şekilde anlattı: "Ben iş yerimde destek sorumlusuydum ve her Cuma namazına gidiyordum. Ancak bir gün, 'Cuma namazına gidemezsin, iş yerini terk edemezsin' dediler.

İzin istedim ancak verilmedi. Ben de kilitledim kapıyı, namaza gittim. Döndüğümde bana uyarı verildi, buna karşı çıktım ve yine resmi uyarı aldım. Camiye gittiğim için işten çıkarıldım. Bu süreçte Avukat Fikret Ertuğrul yardımcı oldu ve işe iade davasını kazandık. Ardından 'ayrımcılık' nedeniyle manevi tazminat davası açtık.

Türk adaletinin verdiği olumlu karar bizi çok mutlu etti. Çok zorluklar yaşadık, moralimiz bozuldu ama sonunda haklı olduğumuzu gördük. Sosyal medyada aldığım olumlu geri dönüşler de çok değerli. Bu tür mağduriyet yaşayanların haklarını aramaları gerektiğini düşünüyorum." Mehmet Yetkin’in avukatı Nazife Yavuzer ise, "Müvekkilimiz Mehmet Yetkin, Cuma namazına gittiği için işten çıkarılmıştı. İşe iade davasını kazanmıştık, ancak işe geri alınmadı.

Bunun üzerine ayrımcılık tazminatı davası açma kararı aldık. Mahkeme, iş yerinde yapılan ayrımcılığı İş Kanunu’nun 5. maddesine aykırı bularak, firmaya tazminat ödemeye hükmetti. Bu karar, tüm işçiler için emsal teşkil eden önemli bir davadır ve kesinleşmiştir" dedi. .