Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2021 yılında yapımına başlanan entegre çimento fabrikası mahkeme kararıyla durdurulmuştu.
Entegre Çimento Fabrikası Ve Hammadde Ocakları Projesi için süreç yeniden başlatıldı. Proje ile ilgili olarak 28 Kasım’da İDK toplantısı gerçekleştirilecek.
BAKANLIK SÜRECİ BAŞLADI
Çimento Fabrikası’na ilişkin yaşanan gelişmenin ardından Muğla Çimento gazetemize açıklama yaptı.
Muğla Çimento gazetemize yaptığı açıklamada, “Muğla’nın 2’nci en büyük sanayi yatırımı için bakanlık süreci başladı. 200 milyon dolarlık yatırım sayesinde ilk aşamada yatırım bölgesinden bin 500 kişi istihdam edilecek. Yıllık Muğla ekonomisine getirisi 5 milyar lira (140 milyon dolar) olacak” denildi.
ÜRETİME 2026 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE BAŞLANMASI PLANLANIYOR
Çimento Entegre Tesisi’nin üretime 2026 yılının ilk çeyreğinde başlaması planlandığının kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Son teknolojik gelişmelerle en yeni sistem ile yapılacak olan, Karbon Ayak izi Emisyonunu en aza indirecek olan Çimento Entegre Tesisi, üretime 2026 yılının ilk çeyreğinde başlaması planlanırken Şirket yetkililerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sundukları raporda yıllık 140 milyon dolar ihracat hedefleniyor.
Muğla inşaat sektörü genellikle inşaat hammaddesi olan çimentoyu Denizli, İzmir ve Isparta gibi illerden temin ederken artan lojistik maliyetleri de ürünlere eklenmesiyle ülke ortalamasının üzerinde fiyattan almış oluyor.
200 milyon dolara mal olacak dev yatırım istihdam açısından da Muğla için önemli durum arz ediyor. İlk aşamada bin 500 kişiye istihdam sağlanacak sanayi kuruluşunda ilerleyen zaman içerisinde yan sanayi ve üretim zincirleriyle birlikte 5 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.
Menteşe’nin Bayır Mahallesinde yapılacak olan Çimento Entegre Tesisi Muğla’nın en büyük sorunlarından biri olan, hem çevre hem de görüntü kirliliğine neden olan Mermer Artıkları ve Termik santralden çıkan küllerin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
Tesisin üretime başlamasıyla zaman zaman Muğla’nın Yatağan ilçesinde çevreci aktivistlerin en çok şikayet ettiği Kül Barajı ve Mermer Artıkları işlenerek katma değerli ürün olarak Yurtdışına ihraç edilirken Muğla’nın da en büyük çevre sorunu da ortadan kalkmış olacak.”