Muğla'nın Milas ilçesinde bir ineğin çift başlı buzağı doğurması, görenleri hayrete düşürdü. Buzağı doğum sonrası hayatını kaybederken, 100 bin doğumda bir görülen çift başlı buzağı vakası konusunda görüş bildiren uzmanlar, bu tür vakaların hava kirliliğiyle ilişkili olabileceğine dikkat çekti.
Bahçeburun Mahallesi’nde yaşayan ve geçimini çiftçilikle sağlayan Birol ailesine ait inek, çift başlı buzağı doğurdu. Doğum sırasında ölen çift başlı erkek buzağı, görenleri hayrete düşürdü.
Çiftçi Mehmet Birol, ineğinin doğum sancısı çekmesiyle veterinerden yardım istedi. Gözlemleri sonucu bir anormallik olduğunu belirleyen Veteriner Hekim Mevlüt Kiriş, normal doğum mümkün olmayacağı için sezaryen yaparak buzağıyı doğurttu. Doğum sonunda iki başlı buzağıyı görenler büyük bir şaşkınlık yaşadı.
Meslek yaşamı boyunca ilk defa çift başlı buzağı vakasıyla karşılaştığını belirten Veteriner Hekim Kiriş, “Doğumda bir aykırılık belirledim ve sezaryen yapmaya karar verdim. Çift başlı erkek buzağımız anne karnındayken yaşıyordu ancak doğum sırasında öldü. İki başta yer alan organların hepsi gelişimini tamamlamış. İki başta da ikişer göz, kulak, ağız, burun yer alıyor. Ayrıca iki boyun söz konusu. Literatürde bu olay ‘disafalus yapışık simetrik ikizler vakası’ olarak biliniyor. İneğimize doğum sonrası gereken müdahale yapıldı. Çiftçimize geçmiş olsun” diye konuştu.
Bu vakalarda normal doğumun çok güç olduğunu kaydeden Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrettin Çetin, “Bu tür olaylarda sezaryen tercihi yerinde bir karardır. Çift başlı buzağıda da ağır anomali mevcuttur. Buzağının yaşaması da pek mümkün değildir” dedi.
VAKAYI HAVA KİRLİLİĞİ Mİ TETİKLEDİ?
Prof. Dr. Nuh Kılıç, anomali doğumların Milas ve Yatağan çevresinde sık şekilde görüldüğünü belirtti. Kılıç, açıklamasında hava kirliliğinin anomaliyi tetikleyebileceğine dikkat çekerek, “Amerika’da insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, bu tür çift baş şeklinde gerçekleşen vakaların 100 bin doğumda bir görüldüğünü göstermiştir. Hastalık, genetik ve çevresel faktörler sonucu meydana geliyor. Çevresel faktörler içerisinde tabi ki hava kirliliği, önemli bir etken olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda özellikle Milas ve Yatağan çevresinde sığır, koyun ve keçilerde aşırı anomali vakaları görüldü. Milas’ta daha önce çift başlı buzağı, yüzü tavşana benzeyen bir yavru doğuran koyun da basın yoluyla gündeme gelmişti. Bölgedeki santrallerin ve katı yakıt tüketiminin yarattığı hava kirliliği, bu tür hastalıkların nedeni olabilir. Burada gerçekleşen anomali vakalarının nedenlerinin ortaya koyulması adına bölgeyi kapsayan bir araştırma yapılabilir” şeklinde konuştu.