Gündem

Çiçekten para mı kazanacaksın’ diye güldüler: Türkiye'nin en büyük üreticisi oldu

Amasya'da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran tohumu ekerek başladığı yolculukta, çevresindekilerin "çiçekten para mı kazanacaksın?" şeklindeki alaycı yorumlarına kulak asmadan yoluna devam eden girişimci, bugün Türkiye’nin en büyük safran üreticisi olmayı başardı.

Loading...

Kendisini görüp gülen köylülerin "Çiçekten para mı kazanacaksın? Arpa, buğday ek" şeklindeki sözlerine aldırış etmeyen Ramazan Boğa, beş yıl içinde ekim alanını 23 dekara çıkararak büyük bir ilerleme kaydetti. Ayrıca, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurarak iyi tarım sertifikası almayı başaran Boğa, hızla çoğalan safran soğanlarını Türkiye’nin dört bir yanına pazarlamaya başladı. Bugün, Türkiye'nin en büyük safran üreticisi konumuna gelmiş durumda.

Sulak olmayan arazilerde bile yetişebilen safran bitkisinin üretim sürecinin fazla zahmet gerektirmediğini belirten Boğa, talebin artmasıyla birlikte safran soğanı üretimini artırdıklarını ifade etti. Ayrıca, geri alım garantili sözleşmeli üretim de yaptıklarını ve büyük firmalar, oteller, restoranlar ve ilaç şirketlerine ürün tedarik ettiklerini söyledi. Boğa, sosyete kasabı olarak tanınan Nusret’e de yıllık 4,5 kilo civarında safran sattıklarını belirtti.

Türkiye genelinde 170 dekarlık alanda üretilen safran miktarının 40 kilo civarında olduğunu, ancak tüketimin 4 ton civarına ulaştığını belirten başarılı üretici, "Hedefim, herkesin masasında tuz ve biber gibi safranın da yer alması. Şu anda 1 kilo safran, 225 ton şeker pancarına eşdeğer. 1 dekar safran, 50 dekar arpa veya buğdaya denk geliyor. Çiftçilerimizin artık karşılaştırmalarını kendileri yapması gerekiyor" dedi.

Amasya'nın Göynücek ilçesindeki Ayvalıpınar köyünde üretim yapan Ramazan Boğa'nın arazisinde incelemelerde bulunan Amasya Valisi Önder Bakan, safran üretiminin ekonomik değerine dikkat çekerek, "1 kilodan yaklaşık 450 bin, 500 bin TL arasında bir gelir elde ediliyor. Bu gerçekten çok değerli bir ürün. Ramazan kardeşimiz üniversiteyi bitirdikten sonra bu işe başlamış. Görüyoruz ki, bir masa, kalem, kağıt beklemeye gerek yok. Birisinin size iş vermesini beklemeden de kendi işinizi kurabilirsiniz" dedi.

İncelemede, Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ve diğer yetkililer de yer aldı.