TAYYİP DEDE’DEN ÇOCUKLARA HARÇLIK TAYYİP DEDE’DEN ÇOCUKLARA HARÇLIK

Aile içinde en çok fedakarlığı anne ve baba yapar. Birçok insan yatırımını ev, araba ve arsaya yatırım yaparken bir çok  anne ve baba yatırımını çocuğuna yapar. Yeter ki çocuğumuz okusun ,  başkalarına muhtaç olmasın diye düşünür. Biz gençler de “eğitim şart”, “geleceğimiz biz gençlerin elindedir” diyoruz.  Peki, gençlerin eğitim almaları noktasında  için ne gibi kolaylıklar sağlıyoruz?  Aksine öğrencileri gelir kapısı olarak görerek her şeyi daha pahalıya veriyoruz.

Ebeveynler birçok zorlukla çocuklarını okutmaya, çocuklar da aile içinde ki zorlukları gördüğü için eğitimine sımsıkı sarılmak ve bir meslek sahibi olmak istiyor. Birçok çocuk ailesine destek olmak adına bir yandan okuyor bir yandan da part-time zamanlı bir  işte çalışıyorlar. Buna rağmen sıkıntı yaşamaya devam ediyorlar. Bunun sebebi ise öğrencilere farklı fiyatlar uygulanması ve eğitim hayatlarında kolaylıklar yerine zorluklarla karşılaşmalarıdır.

Öğrencileri eğitime teşvik etmemiz gerekirken tam tersi yaşam şartlarını zorlaştırarak okula gitme isteklerini yok etmeye çalışıyor gibi davranıyoruz. Örnek olarak ev kiraları veya öğrencilerin yiyeceği aperatif yiyeceklerin kafelerde pahalı verilmesi diyebilirim. Ev sahipleri, evi kiraya vereceklerinde öğrencilere ve ailelere göre farklı ücret talebinde bulunuyorlar. Bu da yetmiyor sanki evin metrekaresi değişiyormuş  gibi öğrencilere verilirken, kişi sayısına bakarak kira bedeli  belirleniyor. Okulların 19 ay aradan sonra  tekrar açılması sonucunda öğrencilere olan zorlukların bir kısmı giderilir diye umuyorken, üniversitelerin açılmasına sayılı günler  kalmasına rağmen daha ev bulamayan birçok üniversite öğrencileri bulunmakta.  Menteşe’de ev kiralayan bir öğrenci 1+1 evlere bin iki yüz liraya  tutuyor. Eşya ve elektrik, su, doğalgaz giderlerini kendilerinin sağlaması gerekiyor. Menteşe’de ev kirası böyle ise Kötekli’ de üniversite bölgesi civarındaki evleri siz düşünün. Öğrenciler ders aralarında aperatif bir şeyler yiyerek tekrar derse girmek istiyorlar fakat okul civarındaki büfe ve kafelerde yiyeceklerin fiyatları öğrencilere göre  yüksek geliyor.

Bunların yanında öğrencilere ulaşım için de kolaylık yapılmıyor. Muğla ilinin Kötekli Mahallesi merkeze  6 kilometre uzaklıkta ve indirim kent kart ile 2 lira 35 kuruş alınıyor iken, kent kart olmadığı zaman 4 lira alınıyor. İndirimsiz kent kart ücreti de 3 lira 25 kuruş. Bu fiyatlar 6 kilometre için, bazı insanlar tarafından az görünse de öğrencilere  oldukça fazla  yüksek fiyat.

19 ay boyunca okullar kapalı, eğitim öğretime ara verilmiş ti. Öğrenciler akademik eğitimleri için şehre geri geldiğinde yaşanacak sorunlar belliyken; bir çözüm bulamayan yöneticiler;  iş gösterişe geldiğinde öğrencileri çiçeklerle karşılamalarını samimi bulmadığımızı umarım biliyorlardır. Çiçeklerle karşılanmak çare değil, yetmiyor.

Editör: Gazete Muğla