Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, 17 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan “Tasarruf Tedbileri”  konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi sonrasında Halk Eğitim Merkezlerinde kısıtlamaya gidilmesini Meclis gündemine taşıdı. Halk Eğitim Merkezleri’ndeki kursların tasarruf tedbirleri kapsamında açılmadığını ifade eden Özcan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

“AİLELER ‘BİZE 2. PANDEMİYİ YAŞATIYORSUNUZ’ DİYOR”

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki kursların bu eğitim yılında açılmadığına dikkat çeken Özcan, “Eğitimlerini Halk Eğitim kurslarıyla devam ettirmeye çalışan 20 yaş ve üzeri (örgün eğitim hakkını tamamlamış) orta ve ağır düzey zihinsel engelli bireyleri ve ailelerini mağdur etmiştir. Bu kurslar özel gereksinimli bireyler için bir eğitim alanı olduğu kadar sosyalleşme, hayatın içine dahil olma alanıdır.

Muğla Zihinsel Engelliler Derneği yaptığı açıklamada ‘Kursları açmayarak, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine 2. Pandemiyi yaşattığınızın farkına varmalısınız. Kursların açılmadığı her gün, özel gereksinimli bireylerin eğitim, sosyalleşme ve hayatın içinde olma hakları gaspedilmektedir’ demiştir. Dolayısıyla tasarruf tedbirleri bahanesiyle, bu kursların açılmaması özel gereksinimli bireylerin yaşam boyu öğrenme hakkının gasp edilmesi olduğu kadar sosyal devlet ilkesinin yükümlülüklerine de aykırıdır” dedi.

ÖZCAN’DAN BAKAN TEKİN’E 5 SORU

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Bakanlığınız, özel gereksinimli bireylerin yaşam boyu öğrenme hakkını hangi gerekçeyle gasp ederek tasarruf tedbirleri kapsamına almıştır?

2023 yılında, Bakanlığınıza bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde verilen kurslarla eğitimlerini devam ettirmeye çalışan 20 yaş ve üzeri (örgün eğitim hakkını tamamlamış) orta ve ağır düzey zihinsel engelli birey sayısı tüm Türkiye’de ve Muğla’da kaçtır?

MEAH'ta Dr. Bertan ortopedi ve travmatolojinin yeni uzmanı oldu MEAH'ta Dr. Bertan ortopedi ve travmatolojinin yeni uzmanı oldu

Bazı yerel yetkililer, kursların Ocak ayından itibaren devam edeceğini söylemişlerdir. Bu iddia doğru mudur?

Kursları açmayarak, özel gereksinimli bireylere ve ailelerine yaşattığınız sorunların tespiti ve giderilmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?”

Muhabir: BERİTAN YÜCEL