Geçici işçilere, gazilere ve emeklilere dair düzenlemeler içeren torba kanun teklifinin yasalaşmasıyla ilgili Genel Kurul’da konuşma yapan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şu ifadelere yer verdi:

“Şu belge 11 Ağustos 2021 tarihinde imzalanan 2021 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü. Altında TÜRK-İŞ'in ve HAK-İŞ'in yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin'in de imzası var. Protokol'ün 8'inci maddesinde diyor ki ‘Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler için kanuni düzenleme yapılarak daimi işçi kadrolarına geçirilme çalışmaları başlatılacaktır.’ Üzerinden yirmi aya yakın süre geçti, bu teklif ise âdeta hani ‘Ne yapsam da geçici işçilere kadro vermesem.’ şeklinde. Geçici işçilere kadro verilmiyor arkadaşlar, bunu net olarak ifade edelim; geçici işçilerin çalışma sürelerinin on bir ay yirmi dokuz güne uzatılması ve sürekli işçi kadrolarındaki boşlukların en çok çalışma süresi olan geçici işçilerle doldurulması düzenleniyor. Kamuda taşeron uygulamasını sonlandırmıştınız. Ne oldu? 100 bini aşan kamuda çalışan taşeron işçisi hâlâ daha istihdam edilmeyi bekliyor, kadro bekliyor.

“KAMUDA GEÇİCİ İŞÇİ-TAŞERON İŞÇİ AYIBINA SON VERMEMİZ GEREKİYOR”

Bir kere, kamuda geçici işçi-taşeron işçi ayıbına son vermemiz gerekiyor. Oysa bu düzenleme kamunun geçici işçi çalıştırma ayıbını devam ettiriyor. Geçici işçiler geçici işçiliği kalıcılaştıran bu düzenlemeyi değil, iş güvenceli kıdem tazminatı hakkına sahip oldukları bakanın ya da idarenin bir kelimesiyle işsiz kalmadıkları kadrolu bir çalışma düzeni istiyor. İşçi geçim derdini mi düşünsün, çocuklarının okul masrafını mı düşünsün, yoksa yarın işten çıkarılacağını mı düşünsün?

“BELEDİYELER VE İL ÖZEL İDARELERİNDEKİ GEÇİCİ İŞÇİLER NEDEN KAPSAM DIŞI?”

Hamsi Avına Sıkı Denetim:  Reis 48 Kontrol Gemisi Gece Nöbetindeydi! Hamsi Avına Sıkı Denetim: Reis 48 Kontrol Gemisi Gece Nöbetindeydi!

Ayrıca, il özel idareleri, belediyeler, bunların kurdukları veya üye oldukları mahallî idare birlikleri ile müessese ve işletmelerinde ve belediyelerin bağlı kuruluşlarında çalışan geçici işçiler de bu teklifin içinde yok. Bizi aradıkları gibi iktidar vekilleri olarak sizleri de arıyor bu işçi kardeşlerimiz. ‘Sözleşmeli değiliz, kamu personeli değiliz, taşeron işçi değiliz, kadrolu değiliz; biz neyiz?’ diyen işçi kardeşlerimiz niçin bu kanun teklifiyle kadroya alınmıyor? Verdiğimiz önergeyi niçin reddediyorsunuz?

“MÜCADELE SONUÇ VERDİ, GEÇİCİ İŞÇİLERİN ZORUNLU EMEKLİLİĞİ KALDIRILDI”

Ayrıca, bu kardeşlerimiz günü dolduğu anda zorunlu emekli ediliyor, özelleştirilen iş yerlerinden 4/C'ye, sonra da 4/B'ye geçen işçiler de zorunlu emekliliğe tabi tutuluyor. Sözümüzdür: Kamu taşeron ve geçici işçi çalıştırmayacak, zorunlu emeklilik olmayacak; çalışma hakkına saygı duyulacak.”

Girgin son olarak, CHP’nin komisyonda önerge haline getirdiği, kapsam dışı tutulan il özel idareleri ve belediyelerde çalışan geçici işçilerin zorunlu emekliye tabi tutulması uygulamasının kaldırılması, Genel Kurul’da verilen önerge ile kabul edildiğini, mücadelenin sonuç verdiğini söyledi.

HABER: GÜZİDE KASIM