CHP'li Derici: “Ortadoğu’dan Yeni Bir Göç Dalgasına Hazır Mıyız?”

CHP'li Derici: “Ortadoğu’dan Yeni Bir Göç Dalgasına Hazır Mıyız?”
 MUHABİR
Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Ortadoğu’da Ekim 2024’te tırmanan İsrail-İran çatışmalarının ardından Türkiye'ye yönelik mülteci akını konusunda TBMM’ye, İçişleri Bakanlığının hazırlığı olup olmadığını öğrenmek üzere bir soru önergesi verdi.

237d4009-accf-4764-9e25-ee86339553af.jpg

Önergede İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının ardından yüzbinlerce Lübnan vatandaşının bölgeden kaçtığı, bu kişilerin bir kısmının Türkiye’ye ulaştığı ve daha fazlasının gelmesinin beklendiği yönünde basında çıkan iddialara dikkat çekildi.

Son bir haftada Türkiye’ye Lübnan uyruklu kaç kişi giriş yaptı?

Öneş Derici, Türkiye'nin halihazırda milyonlarca mülteciyi barındırdığını ve yeni bir göç dalgasının ülkenin sosyoekonomik yapısını daha da zorlayacağını vurguladı ve önergede, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

  1. Son bir haftada Türkiye’ye giriş yapan Lübnan uyruklu kişi sayısı nedir?
  2. Bölgedeki karışıklığa istinaden ülkemize gelmesi beklenen sığınmacı ve göçmen akımına karşılık herhangi bir önlem ya da hazırlık çalışması yapılmakta mıdır?
  3. Ülkemizin mülteci kabul kapasitesinin sınırlarını çoktan aşmış olduğu göz önüne alındığında iktidarın yeni bir mülteci dalgasını yönetmek için geliştirdiği somut bir plan var mıdır?
  4. Türkiye'nin düzensiz sığınmacı ve göçmen akınını durdurmak için Lübnan, Suriye ve bölge ülkeleriyle herhangi bir sınır güvenliği girişimi bulunmakta mıdır? Bu konu ile ilgili olarak önümüzdeki süreçte bölge ülkeleri ile bu konuda herhangi bir ortak işbirliği görüşmesi planlanmakta mıdır?
  5. Toplumda zaten yüksek seviyede olan mülteci karşıtlığı ve gerilimlerin artmaması için ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır? Kamuoyunu bilgilendirme süreci nasıl işleyecektir?

Bu haber toplam 32 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.