CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Şırnak’ta meydana gelen göçük nedeniyle 7 maden işçisinin hayatını kaybetmesi ve 1 işçinin de ağır yaralandığı maden faciasıyla ilgili yanıtlaması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a soru önergesi verdi.

CHP’li Demir ; ‘’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yapılan açıklamada "Kazanın olduğu maden  sahası, işletme ve iş güvenliği riski barındırdığı için MİGEM tarafından 2013  yılında faaliyeti durdurulmuş bir sahadır. Kazanın meydana geldiği saha için  Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş çalışma ruhsatı söz konusu  değildir. Yapılan işlem kaçak işlemdir." ifadesi kullanılmıştır. Ancak, Eylül 2014 yılında yani kapatıldığı iddia edilen tarihten 1 yıl sonra yine 50 yaşında bir yurttaşımız aynı kömür ocağında üzerine kaya parçası düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Şırnak’taki bu ocak, yıllardır Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından özel sektöre ihale usulü verildiği, 2017 yılının Mart'ında en son ihale yapıldığı ve özel bir firmanın işi aldığı basına yansımıştır’’dedi.

Milletvekilleri Mete ve Otgöz:  "Muğla Turizmi İçin Yeni Adımlar Atıyoruz” Milletvekilleri Mete ve Otgöz: "Muğla Turizmi İçin Yeni Adımlar Atıyoruz”

Önergede Demir şu soruları yöneltti:

Türkiye’de maden ocaklarının kaçı ruhsatsızdır? Ve bu ocaklarda kaç yurttaş kaçak olarak çalıştırılmaktadır?

Söz konusu maden ocağı,  4 yıldır gerekli denetime tabi tutulmuş mudur? Devletin çalışmaları var mıdır?

2013 yılında kapatıldığı iddia edilen fakat 2014 yılında benzer bir göçük meydana gelen maden ocağında neden herhangi bir tedbir alınmayarak kaçak işletilmesine izin verilmiştir?

Türkiye’de her  konudan haberdar olan devlet nasıl oluyor da güvencesiz ve denetimsiz koşullarda çalıştırılan işçilerden ve işletme  ruhsatını 2017 yılı içinde ruhsatsız madenden haberi olmuyor?

Kaza varsa bilim ve teknik açıdan ihmal vardır. Ocağın fotoğraflarına bakıldığında ocağın güvenli olmadığı çok açıktır. Bırakın üretimi, ocağa hiç yaklaşılmaması gerekmektedir.  Kontrolü yapılmayan çalışma alanları göze çarpmaktadır. Bu facia yaşanmadan önce teknik yükümlülükler neden yerine getirilmemiştir? Bu ihmalde Bakanlığınızın hiç mi suçu yoktur?

Bakanlığınız bünyesinde faciada sorumluluğu bulunan ilgili kurum ve kişilerin tespiti amacıyla idari bir soruşturma ne zaman başlatılacaktır?

2013 yılında faaliyeti durdurulan söz konusu maden ocağı için herhangi güvenlik önlemi alınmadığı gibi Bu ocak 'kaçak' deyip yetkililerin sorumluluktan sıyrılmaya çalışması kabul edilemez. Kaçak işletildiği açıklaması vicdanen sizleri rahatlatmış mıdır?

Bu ocak kaçak olsa resmi kurum ihale edilemez. İhale aşamasındaki Enerji Bakanlığı’na ait işletme ruhsatlı saha Türkiye’nin gözü önünde nasıl kaçak çalıştırılıyor?

Editör: Gazete Muğla