İl Milli Eğitim Müdürlüğünün il genelindeki temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında, kamu kaynaklarının etkin kullanılması, çevreye duyarlı, doğayla barışık, tüketim bilinci yüksek, ekolojik dengeye katkı sağlayan nesiller yetiştirilmesi amacıyla hayata geçirdiği Mavi Yeşil Okullar Projesi birbirinden değerli farkındalık etkinlikleriyle devam ediyor.
“Mavi Yeşil Okullar Projesi” etkinlikleri çerçevesinde, Ortaca’nın Dalyan beldesi İztuzu Plajı’nda yer alan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ziyaret edildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay’ın katılımlarıyla öğretmen ve öğrenciler eşliğinde “Caretta Hayatta” sloganıyla gerçekleştirilen ziyarette, insanoğlunun sebep olduğu kirletici unsurlar nedeniyle zarar gören ve tedavi altına alınan caretta carettalar yerinde incelendi. Görevliler tarafından, öğrencilere kirletici unsurlar ve bu unsurların bir canlının yaşamını nasıl etkilediği, carettaların yumurtlama ve yaşam döngüleri detaylıca aktarıldı.
“ÖĞRENCİLERİMİZ YAŞAYARAK ÇEVRE BİLİNCİ KAZANIYOR”
Öğrencileri çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştirebilmek amacıyla Muğla’da yürütülen “Mavi Yeşil Okullar” projesi ile 81 ili kapsayan “Çevre Dostu 1000 Okul” projesinin öğrencilerde farkındalık oluşturduğuna dikkat çeken İl Müdürü Emre Çay, “Öğrencilerimiz bugün burada unutamayacakları farklı bir deneyim yaşadılar. Nesilleri tükenme tehlikesi altında bulunan caretta kaplumbağalarını bizzat yerinde görerek ‘Denizlerimizi neden kirletmemeliyiz?’ sorusunun yanıtını bir canlının yaşamı üzerinde öğrenmiş oldular. İki değerli proje ile öğrencilerimiz yaşayarak, görerek, uygulayarak çevre bilinci kazanıyorlar.” dedi.
“MAVİ YEŞİL OKULLAR” PROJESİ NEDİR?
“Mavi Yeşil Okullar” projesi ile 2021-2022 eğitim öğretim yılı boyunca pilot okullarda birçok faaliyet gerçekleştirildi. Okul bahçelerinde mini tarım alanlarında kullanılabilecek toprak üretimi için “kompost çukurları” ve sulama/okul temizliğinde kullanılmak üzere “yağmur suyu biriktirme alanları” oluşturuldu. Elektrik/su giderleri yüksek pilot okullar belirlenerek özellikle bu okulların giderlerinin azaltılmasına yönelik çevreci tedbirler alındı. Yine pilot okullarda perlatör, sensörlü musluk ve lambalar kullanılmaya başlandı. Tüm okullarda, öğrencilerle birlikte “İsraf Avcıları” takımları oluşturuldu. Bu takımlar okullarında israfı önleme çalışmaları gerçekleştirdi. “Bu sefer Hamleni Doğa İçin Yap” satranç ligi, il genelinde tüm kademelerde gerçekleştirildi. Bisiklet turu, çevre temizliği, ağaç dikimleri gibi etkinlikler eğitim öğretim süreci boyunca farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirildi.