112 Acil Çağrı Merkezi personeline edilen küfür ve hakaretler nedeniyle bugüne kadar 2 kişiye Muğla Asliye Ceza Mahkemesince 1 yıl hapis cezası verildi. Erteleme ve ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ (HAGB) uygulanmayarak şahıslar hakkında tutuklama müzakeresi yazıldı.
2015 yılında İtfaiye, AFAD, İl Sağlık Müdürlüğü 112, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet, Sahil Güvenlik ve Doğa Koruma Müdürlüğü acil çağrı numaralarının tamamı 112 Acil Çağrı Merkezinde toplandı. Acil Çağrı numaraları bir araya toplanmadan önce asılsız ihbarlar nedeniyle kurumlar meşgul edilirken, 112 Acil Çağrı Merkezi’nin faaliyete geçmesinin ardından asılsız çağrı oranları 2017 Eylül'de yüzde 93’lerden yüzde 28’lere düştü.
2 kişiye hapis cezası verildi
112 Acil Çağrı Merkezine yapılan asılsız ihbar, küfür ve hakaretler kurum tarafından adli makamlara da taşınıyor. Bugüne kadar 112 Acil Çağrı Merkezi çağrı alıcılara yönelik yapılan küfür ve hakaretler nedeniyle 2 kişiye Muğla Asliye Ceza Mahkemesince 1 yıl hapis cezası verilirken, erteleme ve ‘Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması’ (HAGB) uygulanmayarak haklarında tutuklama müzakeresi yazıldı.
Gereksiz aramaya 290 TL idari para cezası
112 Acil Çağrı Merkezine yapılan gereksiz aramalarda da ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. Muğla 2. Sulh Ceza Mahkemesine kurum tarafından yapılan bir suç duyurusuna itiraz eden vatandaşın itirazı mahkemece reddedildi. Mahkeme, ‘112 Acil Çağrı Merkezi Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 23. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince’ verilen 290 TL’lik idari para cezasına yapılan itiraz başvurusunun reddine karar verdi.