Büyükşehir Yatağan’da günübirlik termal turizm tesisi kuracak

Büyükşehir Yatağan’da günübirlik termal turizm tesisi kuracak
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yatağan’ın Bağkaya Mahallesinde yapılması planlanan “Jeotermal Kaynak Kullanımı ve İşletme Tesisi” için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Bağkaya Mahallesi Havdan Mevkiinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından , “Jeotermal Kaynak Kullanımı ve İşletme Tesisi (1 Adet Jeotermal Sondaj Noktasında)” faaliyetinin yapılması planlanıyor.

Proje için 24 Temmuz 2023’te başlatılan ÇED sürecinde karar 1 yıl sonra açıklandı. Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce proje için ÇED gerekli değildir kararı verildi.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; söz konusu proje kapsamında ruhsat alanı içerisinde yer alan 1 adet noktada jeotermal kaynak akışkan kullanımı planlanıyor. Belirlenen noktadan çıkarılacak akışkan ısısının yine ruhsat sahası içerisinde kurulacak günübirlik termal turizm tesisi faaliyetinde kullanılması planlanıyor. Proje bedeli ise 73 milyon 839 bin 887,94 TL olarak belirlendi.

jeo23.png

ORMAN ARAZİSİ NİTELİĞİNDE

Söz konusu faaliyete ilişkin alanlardan olan 1829 nolu parsel 19.07.2023 tarihinde ifraz edilmiş olup ifraz işlemleri sonucu 139 Ada, 5 Parsel ve 139 Ada, 6 Parsel alanlarına, 1830 nolu parsel ise ifraz işlemleri sonucu 139 Ada, 1 Parsel alanına dönüştürüldü.

Yapılması planlanan Jeotermal Kaynak Kullanımı ve İşletme Tesisi (1 Adet Jeotermal Sondaj Noktasında) projesi 331 Ada, 1 Parsel ve 139 Ada, 1, 3 ve 6 nolu parsel alanları dahilinde gerçekleşecek.

Söz konusu alanlardan 139 Ada, 3 Nolu Parsel alanı ve 331 Ada, 1 Nolu Parsel alanı Orman Arazisi niteliğinde.

jeo2.png

BÖLGE TURİZMİNE KATKI SAĞLANMASI AMAÇLANIYOR

Faaliyete konu proje alanlarından olan 139 Ada, 1 Nolu Parsel 1381,70 m2, 139 Ada 6 Nolu Parsel 5257,46 m2 ’lik alana sahip olup bu alanların tamamı proje alanları kapsamında kullanılacak. 139 Ada, 1 Parsel ve 139 Ada, 6 Nolu Parsellerin (Eski 1829 ve 1830 Nolu Parseller) mülkiyetleri Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait.

Proje alanlarından olan 139 Ada, 6 Parsel alanı, 2007-2014 yılları arasında soda üretim tesisi faaliyeti için kullanıldı. Soda üretim tesisi için alanda fabrika (üretim) binası inşaatı yapılmış olup söz konusu fabrika binası mevcut durumda âtıl vaziyette bulunuyor. Proje kapsamında âtıl durumda bulunan fabrika binasının yıkım ve hafriyat işlemleri Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek.

Proje konusu günübirlik termal turizm tesisinin kurulması ile âtıl alanların değerlendirilmesi, ülke ve bölge turizmine katkı sağlanması, bölge istihdamına katkı sağlanması ve doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılması amaçlanıyor.

terml.png

Bu haber toplam 375 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.