Muğla Büyükşehir Belediyesi ve GEKA Bağ-Bahçe-Sera Atıklarının Kompostlaştırılması ve Geri Kazanım Tesisi için fizibilite hazırlanması için imzaları attı.

 Turizm yanında verimli toprakları ile bir tarım kenti olan Muğla’da dönemsel olarak fazla miktarda bağ- bahçe-sera atığı, dal-budak atıkları fazla miktarda çıktığı için GEKA’ya Bağ-Bahçe-Sera Atıklarının Kompostlaştırılması ve Geri Kazanım Tesisi fizibilite hazırlanması başvurusu yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin projesi kabul edildi. İmzalar Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan tarafından atıldı.

Fizibilite projesinin uygulama süresi 12 ay, bütçesi 150 bin lira olarak belirlendi. Bütçenin yüzde 90’ı hibe (135 bin lira) kısmını GEKA yüzde 10’luk kısmını (15 bin lira) Muğla Büyükşehir Belediyesi öz kaynakları ile karşılayacak.

İl Müdürü Saylak Çiftçileri Unutmadı İl Müdürü Saylak Çiftçileri Unutmadı

Ülke ekonomisine tarım alanında sera, bağ, bahçe ile büyük katkı sağlaya Muğla’da özellikle Fethiye-Seydikemer bölgesinde yapılan seracılık faaliyetinden kaynaklı sera atıkları ile Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi kıyı kesimlerde yoğun yazlık siteler vb. bulunması nedeniyle bu bölgelerde çoğunlukla dal-budak atıkları fazla olduğu için sera atıkları ve dal budak atıklarının kullanılabilir ürüne dönüştürülebilmesi amacıyla geri kazanım tesisi kurulması için fizibilite çalışması yapılacak.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce Muğla ili genelinde yıllık yaklaşık 150 bin ton, Bodrum’da 2019 yılında 58 bin 792 ton, Fethiye-Seydikemer’de ise 34 bin 7 ton bağ-bahçe atığı oluştuğu kaydedildi.

Ortaya çıkan bu atıkların planlanan Bağ-Bahçe-Sera Atıklarının Kompostlaştırılması ve Geri Kazanımı Projesi kapsamında değerlendirilebilir ürünler haline getirilerek katma değer sağlaması amaçlanıyor.

Gerçekleştirilmesi planlanan projede kurulacak tesis ile parçalama, öğütme ve pelet ünitelerinde bağ-bahçe-sera atıklarının öğütülüp pelet haline getirilmesi, yakıt olarak, park bahçe vb. ortak alanlarda gübre ve toprak iyileştirilmesi için kullanılması da amaçlanıyor.

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan Bağ-Bahçe-Sera Atıklarının Kompostlaştırılması ve Geri Kazanım Tesisi İçin Fizibilite Hazırlanması için düzenlenen imza töreninde Büyükşehir Belediyeleri arasında kendilerine en çok proje sunan belediyelerden birinin Muğla olduğunu söyledi ve ülkemize, şehrimize yarar getirecek her projeye destek vermeye çalıştıklarını belirtti.

 “GERİ DÖNÜŞÜMLE MUĞLAMIZIN VE ÜLKEMİZİN KAZANMASINI HEDEFLİYORUZ.”

Eşsiz güzellikleri ile bir turizm kenti olan Muğla’nın aynı zamanda bereketli toprakları, başat ürünleri ile bir tarım kenti olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün GEKA ile imzaladıkları Bağ-Bahçe-Sera Atıklarının Kompostlaştırılması ve Geri Kazanım Tesisi İçin Fizibilite Hazırlanması projesi ile hem çevrenin hem tarımın hem de Muğla’nın kazanacağını belirtti.

Başkan Gürün; “Bir şehir düşünün dağlarından yağ, ovalarından bal akan sözünün tam karşılığı olsun ve eşsiz güzellikleri ile herkesi kendine hayran bıraksın. İşte Muğla’mız tüm güzellikleri, değerleri, zenginlikleri ile böyle bir şehir ve biz bu şehre hizmet etmekten, bu şehirde yaşamaktan gurur duyuyoruz. Muğlamızı korumak, geleceğe tertemiz bırakmak için de yenilikçi projeler üretiyor, neler yapabilirizin çalışmasını yapıyoruz. GEKA ile imzaladığımız proje ile bağ, bahçe atıklarının geri dönüşümünü sağlayarak doğaya, tarıma, çevreye katkı sağlamayı ve üreticilerimizin bir sorununu çevreci yöntemlerle çözmeyi amaçlıyoruz. Fizibilitesi yapılacak çalışma ile bağ, bahçe, dal, budak gibi Muğla’mızda fazlaca oluşan atıkların katı atık düzenli depolama tesislerimizde imha edilmesi yerine özel tesislerde geri dönüşümünü sağlamayı amaçlıyoruz. Ortaya çıkacak ürünlerin de yakacak ve gübre olarak kullanılmasını amaçlıyoruz. Doğanın bize verdiklerinin kıymetini biliyor, geri dönüşümle Muğla’mızın ve ülkemizin kazanmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Gazete Muğla