Bu Yalanı Ne Zaman Uydurdun Da Ne Zaman İnandın

Mitomani; Yalan söyleme hastalığıdır. Mitomani durumunda kişi, çevresindeki insanlara amaçsız ve sebepsiz şekilde yalanlar söyler. Hastalık ciddi boyutlarda yalanlar uydurma, bu yalanlara inanma ve çevresindekileri olabildiğince inandırma ile karakterizedir.

Zaman zaman söylenen yalanların iyi olacağını hayat kurtardığını düşünürüz. Birilerine bir şeyler hakkında umut vermek adına bile yalan söylediğimiz olur. Çünkü insanların duymak istedikleri doğrular değil, çoğu zaman kendilerini iyi hissedeceği yalanları duymaktır. Toplumumuzun en acı durumu belki budur. Doğrularla burun burna gelince herkesi bir öfke alıyor. Yüzleşmek istemiyorlar. Çevrenize baktığınızda kendi kafalarında kurdukları yalanlara, kendileri inanan insanlar daha mutludur İnsanlar yalan duymak istiyorlar…

Bende öyle mi yapayım?

Her şey harika olacak, hayatınızda hiçbir şey olumsuz olmayacak ve en iyi sen olacaksın. En başarılı sensin, en popüler sensin, her şeyin en harikası sensin. Böyle olunca mı mutlu oluyorsunuz? Yoksa olamadığınız kalıplara sokulmayı mı istiyorsunuz? Beklide egonuzu böyle tatmin ediyorsunuzdur.  Her şeyin gerçeğini bildiğiniz halde…

Bırakın ne olacaksa olsun ama yalancı olmayın. Başarısız olun, başarı yakalamak için çabalarsınız. Rezil olun herkesin başına gelir olun. Fakat en iyisi olmak için yalana başvurmayın. Çünkü o yalan imparatorluğu bir gün elbet yıkılır. Gerçeklerle yüzleşmeyi öğrenin. Herkesi geçin en acısı kendinizi kandırmayın, birde üzerine söylediğiniz yalana inanmayın.

Ayşe Arman bir yazısında çok güzel söylemiş;

 

“Bu işin sonu yok.

 

Başını aldı mı gidersin.

 

Sonsuza kadar yolun var.

 

Üstelik öyle çekici bir şeydir ki, bir kere söylemeye başladın mı, cazibesine kapılırsın, durmadan anlatmaya başlarsın.

 

Bir de bakarsın ki, sen kendin birinci müridinsin.

 

Bu yalanı ne zaman uydurdun da ne zaman inandın. Kim bilir kimleri peşine taktın, kafalarını karıştırdın.

 

Hayatlarını salladın.”

 

Hangisisiniz?

 

Mitoman (yalan söyleyen hasta) mi?

 

Yoksa sadece alışkanlık mı?