Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi 14 haftadır “Sahiller Halkındır” sloganı ile Bodrum sahillerinde basın açıklaması düzenliyor. Bodrum’un belki de tek halk plajı olan Gerenkuyu plajında yapılan basın açıklamasında, Limak Holding’in bu alana bir otel yapacağı ve bir süre sonra Gerenkuyu’da halkın sahili kullanamayacağını iddia ettiler.
HALK PLAJINA LİMAK’IN YAPACAĞI OTELİ PROTESTO
Yapılan Basın açıklamasını okuyan Güney Şirin, şu ifadelere yer verdi:
“Sevgili Bodrumlular, Gerenkuyu plajı Bodrum’un işgal edilmemiş nadir plajlarından biridir. Araçla gelince ödediğimiz park ücretini ve duş için ödediğimiz ücreti saymazsak burada misafirlerimizle birlikte şemsiyelere, şezlonglara da ücret ödemeden buranın keyfini çıkartıyoruz. Lakin bu özgür plaj ve doğa harikası kıyımız ülkemizin ve Bodrum’un değişik kıyılarında olduğu gibi sözde turizm adı altında ulusal ve uluslararası sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Akbelen de ormanlarımıza, toprağımıza, suyumuza ve köylünün yaşam alanlarına göz koyan doğa katili Limak holding şimdi de özgürce denize girebildiğimiz Gerenkuyu’ya göz dikiyor. Ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz, bu vatan kimin? Emeği ve alın teriyle vatanın her karışını ilmek ilmek örenlerin değilse kimin? Halkın olana, doğanın yeşiline, doların yeşili gözüyle bakanların mı? Uğruna gözünü kırpmadan can verenlerin değilse kimin? Özgür Kıyılar Bodrum inisiyatifi olarak 14 haftadır ilçemizin işgal altındaki değişik kıyılarında her Pazar yaptığımız eylem ve etkinliklerle kıyılarımızın bir rant kaynağı olmaması gerektiğini, doğayı ve evreni paylaştığımız tüm canlılarla birlikte herkesin kullanımına açık kalması gerektiğini haykırıyoruz. Sesimizi duyan var mı? Maalesef ne yerel yönetimden ne de merkezi iktidardan sesimiz duyan yok. Sesimizi duyuruncaya kadar eylem ve etkinliklerimize devam edeceğiz.”
BİZE HAKL DEĞİL, MÜŞTERİ OLARAK BAKILIYOR
Güney Şirin, açıklamasında Anayasanın 43. Maddesi ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun da öngördüğü eşit ve özgürce kıyıya/denize ulaşma hakkının ülkeyi yönetenlerce hiçe sayıldığı için kıyıların yıllardır halkın ve kamunun ücretsiz ve özgürce kullanımına kapatılarak işletmelere rant kaynağı olarak sunulduğunu iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizlere yurttaş değil müşteri olarak bakılmaktadır. Bugün Gerenkuyu plajını nasıl özgürce kullanabiliyorsak ilçemizin, ülkemizin tüm sahillerine ve plajlarına da aynı şekilde ulaşabilmek, buraların güzelliklerinden doğaya, birbirimize karşı sorumluluklarımızın bilincinde olarak faydalanabilmeye devam edebilmek için tüm halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz.
Basın açıklamasına katılan Kızılağaç Muhtarı Mehmet Karaca da buraya yapılması planlanan otelin bölgeye hiçbir katkı sağlamayacağını ve Kızılağaçlılar olarak Gerenkuyu Plajının halkın olmaya devam etmesi gerektiğini kaydetti.
ÇED GEREKLİ DEĞİL" KARARI VERİLMİŞTİ
Limak İnşaat tarafından Bodrum Gerenkuyu'da 36 bin 220 metrekarelik alana yapılması planlanan "Turizm Konaklama Tesisi" projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyası 4 Aralık 2023 tarihinde Muğla Valiliği’ne sunmuş ve 8 Aralık’ta ÇED süreci başlatılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 24 Nisan 2024'te "ÇED gerekli değildir" kararı vermiş, karar Bodrum Belediyesi'nin internet sitesinde 17 Mayıs'ta duyurulmuştu.
Bölgede 312 ada 1 parselde bulunan 36 bin 220,89 metrekarelik araziye yaklaşık 354 milyon lira yatırımla 214 odalı otel yapılması planlanıyor. Tesiste konaklama birimlerinin yanı sıra havuzlar, restoranlar, sauna, spa, teknik alanlar, depo ve idari ofisler gibi birimlerin yer alacağı belirtiliyor.
LİMAK’IN AÇIKLAMASI
Limak İnşaat, Bodrum Kızılağaç Mahallesi Gerenkuyu mevkiinde yapılacak turizm tesisi için herhangi bir imar planı değişikliği talebinde bulunmayacağını duyurmuştu. Limak'tan yapılan açıklamada, “Şirketimiz, bu alan üzerinde gerçekleştireceği yatırım için imar planı yapmak, yaptırmak veya yapılmasını talep etmek gibi bir sürece girmeyecektir” denilmişti.
Bölgede turizm tesisi için onay alan Limak İnşaat'a söz konusu arazinin ihaleyle 49 yıllığına tahsis edilmesine yönelik basında yer alan haberlerin ardıdan Limak İnşaat'tan yapılan açıklamada, “Şirketimiz 2010 yılında imar planı yapılıp onaylanmış ve 2023 yılında Bakanlık tarafından ihaleye konu edilmiş bir alanın tahsisine hak kazanmıştır. Şirketimiz, bu alan üzerinde gerçekleştireceği yatırım için imar planı yapmak, yaptırmak veya yapılmasını talep etmek gibi bir sürece girmeyecektir” ifadelerine yer verilmişti.
“Şirketimiz ilgili mevzuata göre yatırımına hazırlanmaktadır”
Limak açıklamasında, turizm yatırımları için arazi tahsislerinin Turizmi Teşvik Kanunu ve Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapıldığı belirtilmişti. "Şirketimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Temmuz 2022 ve Ocak 2023’te duyurduğu ‘Turizm Yatırımcılarına Kamu Taşınmazı Tahsisi İhalesi’ne dahil olan 50’den fazla taşınmazdan; Muğla ili, Bodrum ilçesi, Kızılağaç mevkiinde yer alan taşınmaza en iyi teklifi vererek, konu taşınmazın turizm yatırımı için tahsisine hak kazanmıştır" denilen açıklamada, ihale şartnamesine göre bu alanın imar planının 2010 yılında onaylandığı vurgulanmıştı. Açıklamada, şunlar ifade edilmişti:
“İhale şartnamesinde söz konusu arazinin imar planının 2010 yılında onaylandığı ve plan kararının ‘turizm tesis alanı ve günübirlik tesis alanı’ olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, şirketimiz 2010 yılında imar planı yapılıp onaylanmış ve 2023 yılında Bakanlık tarafından ihaleye konu edilmiş bir alanın tahsisine hak kazanmıştır. Şirketimiz, bu alan üzerinde gerçekleştireceği yatırım için imar planı yapmak, yaptırmak veya yapılmasını talep etmek gibi bir sürece girmeyecektir. Proje alanının imar planı 2010 yılında yapılıp onaylanmıştır ve şirketimiz, onaylı imar planı, plan notları ve ilgili mevzuata göre yatırımına hazırlanmaktadır."