Deniz biyoloğu ve belgeselci Mert Gökalp, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bodrum’da bir yeşil kaplumbağa, hem de ne deniz kaplumbağası..! Gördüklerimin en büyüğü” ifadelerini kullandı.
Gökalp, sosyal medya hesabından paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Kabuğu 1 metreden büyük dev bir erkek.! Deniz çayırları bol, Posidonia deniz çayırları ile kaplı alanda haftalardır besleniyor. Onun hedefi Posidonialar değil. Posidonia arasındaki çim ve benzeri deniz çayırları, C. nodosa türü yeşil çayırlar ve makrolagler. Yeşil kaplumbağa çayırları görünce hemen zemine doğru süzülmeye başlıyor. Bu minik çayırlar kısa ömürlü deniz bitkileri, yeşil kaplumbağa bunlarla beslenince sonraki sezon köklerinden yeniden büyüyebiliyor. Caretta ile yeşil kaplumbağa sıklıkları karıştırıyorlar. Ama kolayca ayırmanın yolları; yeşilin desenleri, daha nazik kafası ve karapaks baklava sayısıdır”

Muğla’nın yol haritası açıklanacak Muğla’nın yol haritası açıklanacak

Gökalp, görünümünün tipik bir deniz kaplumbağasını andırdığına da işaret ederek, şu bilgileri paylaştı:

“C. mydas, sırt-ventral olarak yassılaşmış bir vücuda, kısa bir boynun ucunda gagalı bir kafaya ve yüzmeye son derece uyum sağlamış palet benzeri kollara sahiptir. Yetişkin yeşil deniz kaplumbağaları 1,5 metre uzunluğa kadar büyür. Olgun bireylerin ortalama ağırlığı 68–190 kg ve ortalama karapaks (kabuk) uzunluğu 78–112 cm arasındadır.

Okyanuslardaki en büyük ikinci deniz kaplumbağası olarak kabul edilir, en büyüğü ise Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasıdır. İstisnai örnekler 315 kg veya daha fazla ağırlığa ulaşabilir; bilinen en büyük C. mydas ise 395 kg ağırlığında ve 153 cm karapaks uzunluğundadır. Anatomik olarak, birkaç özellik yeşil deniz kaplumbağasını ailesinin diğer üyelerinden ayırır. Yakın akrabası olan caretta caretta kaplumbağasından farklı olarak, yeşil kaplumbağanın burnu çok kısa ve gagası kancalı değildir.

Boynu kabuğuna çekilemez. Kaplumbağanın üst çenesinin kılıfı dişli bir kenara sahiptir, alt çenesi ise daha güçlü, tırtıklı ve daha belirgin bir dişliliğe sahiptir. Kaplumbağanın kafasının üst yüzeyinde tek bir çift pul bulunur. Karapaksı, dört çift yan pul ile çevrelenmiş beş merkezi puldan oluşur.Alt tarafta, yeşil kaplumbağanın alt kabuğu arasındaki alanı örten dört çift pul bulunur. Olgun C. mydas ön uzuvlarında sadece bir tek pençe vardır (caretta caretta’nın iki pençesinin aksine), ancak genç örneklerde ikinci bir pençe bazen belirgin olabilir.”

Editör: Gazete Muğla