Bodrum’un Gökçebel Mahallesi Mevkii’nde UNITED Bodrum Turizm A.Ş. tarafından kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında ve kıyı kenar çizgisinin kara tarafında bulunan 779 Ada 1 parselde ‘Gökçebel Yat Limanı (Otel Dahil) Projesi’nin tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.

Gökçebel Yat Limanı (Otel Dahil) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Bakanlığa sunuldu ve inceleme değerlendirme süreci başladı. Proje ile ilgili olarak 21 Kasım 2024 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirilecek.

YATIRIM MALİYETİ 247 MİLYON TL OLARAK BELİRLENDİ

Söz konusu planlanan proje kapsamında, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alanda onaylı imar planı sınırları içerisinde, iskele boyu en uzun noktada 92,66 m olacak şekilde 26 m genişliğinde mendirek yapılması ve söz konusu mendireğe maksimum 30 m uzunluğunda 5 adet yat yanaşma yapılması planlanıyor. Projenin toplam yatırım maliyeti 247 milyon TL olarak belirlendi.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; bu amaçla, 2 bin 398,25 metrekare yüzey alanına sahip olacak mendirek için deniz içerisinde su içi beton tekniği kullanılarak inşai müdahale yapılacak.

İlave olarak; 2 bin 603,77 metrekare olarak planlanan çekek alanında da deniz dolgusu gerçekleştirilecek.

Söz konusu planlanan projede; onaylı imar planları ve uygulama projesine uygun olarak yat limanı tesisi yapılması hususunda Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Yüksek Kurul Kararı ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye 49 yıllığına (2015’ten itibaren) Kullanma İzni verildi.

Kıyı kenar çizgisinin kara tarafında kalan alanda ise inşa edilecek otel, villa, restoran, kafe, dükkan, market, idari bina vb. yapılar ile proje kapsamında işletme faaliyetleri sürdürülmesi ve ziyaretçilere hizmet verilmesi planlanıyor.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Zafer Partisi Bodrum'dan Cumhuriyet'e sahip çık etkinliği Zafer Partisi Bodrum'dan Cumhuriyet'e sahip çık etkinliği

Planlanan projeye ilişkin ÇED süreci ilk olarak; Bakanlıkça yeterlik verilmiş farklı bir müşavir firma tarafından 2014 tarihli ÇED Yönetmeliği kapsamında başlatılmış ve arazi etüt çalışmaları gerçekleştirilmişti.

ÇED Başvuru Dosyası Bakanlığa sunulmuş olup Bakanlıkça incelenen ÇED Başvuru Dosyası formata uygun bulunmuş ve 24 Ocak 2021 tarihinde Halkın Katılımı Toplantısı gerçekleştirilmişti. Planlanan projeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 17 Mart 2021 tarihli yazısı ile ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirilmişti.

Muğla 2. İdare Mahkemesinin kararı ile davaya konu süreç sonlandırma işleminin iptaline karar verilmişti.

Muhabir: BERİTAN YÜCEL