Bodrum Deniz Müzesinin hedeflemiş olduğu “Müzede Aktif Öğrenme” başlığı ile bu yıl da farklı atölyeler, proje ve etkinlikler hedeflenmişti. Bu kapsamda Eylül 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında toplam 2741 çocuk ve genç müze programlarına katılım gösterdi. Rehberli müze gezileri, Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri / 8 Ay, 8 Okul, 8 Kitap projesi; hafta sonu atölyeleri, sömestr atölyeleri, grup atölyeleri, ücretsiz atölyeler, afetzede programları, müzeler günü etkinliğive resim yarışması gibi birbirinden farklı etkinlikle müze, çocuk ve gençlerle buluşmuş oldu.
Bodrum denizcilik tarihine ışık tutan 3 ana koleksiyonun bulunduğu, müzeyi etkin bir öğrenme alanı olarak gören Bodrum Deniz Müzesi, 769 öğrenciye rehberli müze gezisi ile koleksiyonlarını tanıttı. Geziler sırasında öğrenciler ve öğretmenler hem koleksiyonlar hakkında bilgi aldı hem de müzelerde uyulması gereken kuralları ve eserler hakkında bilgi veren künyelerin öneminin farkına vardı. Yaz döneminde de rehberli müze gezileri gerçekleşmeye devam ederken grup ziyaretlerinden önce müzeden randevu alınmasını rica ediyor.
Çağdaş müzenin bir parçası haline gelen ve yaygın eğitim kurumları olarak kabul gören müzelerin öneminde “Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri/8 Ay, 8 Okul, 8 Kitap” projesi 2017 yılında başlatılmıştı. Bu yıl da Müze Eğitim Birimi Koordinasyonunda devam eden proje başarı ile tamamlandı. 8 ay boyunca bir okul ile öğretmenler/ araştırmacılar/ yazarlar/ sanatçılar Halikarnas Balıkçısı’nı ve eserlerini daha yakından tanımak için buluştu.Her ay farklı bir okulla farklı bir Halikarnas Balıkçısı kitabı incelendi, sohbetler edildi.Bodrum Yarımadasında yer alan 9. 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin hedef kitle olduğu ve konuk konuşmacıların da yer aldığı projeye 12 okul ve 233 öğrenci katıldı. 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında da projeye devam edilecek.
ATÖLYELER YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Çocuklar ve gençlerin sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak, ideal bir ortamda zihinsel, bedensel, duyuşsal, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemek, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmek amaçlı Bodrum Deniz Müzesi birbirinden farklı ve keyif dolu atölyeler gerçekleştirdi.
Hafta Sonu Atölyeleri kapsamında cumartesi günleri saat 13.00’te başlayan ve randevu sistemiyle ilerleyen atölyelerde koleksiyonlarla ilintili çalışmalar gerçekleştirildi. Denizci düğümleri, Koleksiyonculuk, Deniz Ressamı, Kolaj Denizin, Mumlama, Yaratıcı Nakış, Yaratıcı Drama, İlk Sualtı Sergim, Müze Çantada, Deniz Ressamı atölyeleri öğrenciler tarafından çok sevildi. Her atölye öncesi veya sonrasında müze uzmanları ile birlikte ücretsiz müze gezileri yapılarak çocukların müze ve müzelerle olan ilişkileri desteklendi, hediyeler verildi.
Eğitim öğretim yılının başından tüm atölye takvimini paylaşan müze, atölyelerini farklı alanlara da taşındı. 24 Aralık Midtown’da düzenlenen Yeni Yıl Köyü’nde ve 30 Nisan Umurça Parkı’nda düzenlenen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çocuk Şenliği’nde Müze Çantada atölyesi gerçekleştirdi ve çocukların ilgisi büyük oldu. Ayrıca sınıfça atölyeye katılım göstermek isteyen öğretmen ve öğrenciler de kırılmadı, müzede talep ettikleri atölyeleri gerçekleştirerek müze bilincinin artmasına destek olundu.
AFETZEDE PROGRAMLARI HIZLA PLANLANDI
06 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ili merkezli, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerini etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen çocuk ve gençlere destek olmak amacıyla Bodrum ve yöresine yerleştirilen afetzedelere yönelik çalışmalar, Müze Eğitim Birimi Koordinasyonda hızla planlanarak faaliyete geçirildi. Rehabilitasyonu destekleyici müze gezileri, yaş ve psikolojik duruma uygun atölyelerle 168 çocuk, genç ve yetişkine destek sağlandı. Afetzede anne ve babalar Müze Sepette atölyesinde müzede keyifli anlar yaşadı. Eğitmen Yelda Şişman eşliğinde gerçekleştirilen Fibonacci ve Altın Oran atölyesinde matematik ve sanat birleşti, çocuk ve gençler kendi elleriyle yaptıkları altın oranlı anahtarlıklarıyla müzeden ayrıldılar. Ayrıca yaş gruplarına uygun hazırlanan Müze Çantada atölyesini de çok sevdiler.
“HATAY’A MERHABA” ORİGAMİ ATÖLYESİ
Müzelerin, toplumun refahına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunan kurumlar olduğuna inanan ICOM, 2023 yılının Uluslararası Müze Günü temasını “Müzeler, Sürdürülebilirlik ve Refah” olarak belirlemişti. Bodrum Deniz Müzesi, “sürdürülebilirlik” ve “refah” temalarını Halikarnas Balıkçısı Koleksiyonu ile birleştirdi. Halikarnas Balıkçısı’nın Anma Yıldönümü olan ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından 2022 senesinde Merhaba Günü olarak ilan edilen 17 Nisan’da Halikarnas Balıkçısı ile özdeşleşmiş olan “merhaba” için “Merhaba Günü Uluslararası Logo Yarışması” basın duyurusu yapılmıştı. Bodrum Deniz Müzesi, koleksiyonunu ve projesini, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü ICOM 2023 teması ile birleştirerek deprem bölgesindeki çocuk ve gençlere “merhaba” dedi, kalplerimize yeniden dokundu.
“Hatay’a Merhaba” origami atölyesinde atölye katılımcıları ile sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla atık kâğıtlar kullanılarak origamiden farklı büyüklüklerde hediye kutuları hazırlandı, kutuların kapaklarına merhabalar yazıldı, içerisine iyi dilekler ve hediyeler eklenip Hatay Arsuz (Karaağaç) Şehit Umut Sakaroğlu İlkokuluna gönderildi. Eğitmen Yelda Şişman eşliğinde gerçekleşen atölyede 7’den 70’e her yaştan bireyin katılım gösterdiği atölye, 18 Mayıs günü iki oturum halinde,10.00-12.00 ve 13.00-15.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Toplam 346 öğrenci Hatay’a “merhaba” demiş oldu.
GAZİANTEP ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ-CANLI YAYINDA MÜZE GEZİSİ
Saat 15.00’te T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, müzenin müdürü Özgür Çomak’ın eşliğinde canlı yayında gezildi. Müzelerarası bu iş birliğiyle iki müze birbirine "merhaba" dedi. Yayın canlı olarak Bodrum Belediyesi’nin YouTube hesabından tüm ilgililerce izlendi.