Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Bodrum'un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılması planlanan Bodrum Barajı için ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı DSİ (Devlet Su İşleri) DSİ 21. Aydın Bölge Müdürlüğü tarafından Muğla’nın Milas İlçesi, Bodrum İlçesi ve Yatağan İlçesi sınırları içerisinde Bodrum Yarımadası’na içme suyu temini amacıyla Kayaderesi Çayı üzerinde Bodrum Barajı’nın yapılması planlandığını belirterek, Projenin ÇED sürecinin başladığını açıkladı.
Proje dosyasında, Baraj projesi hakkında şu bilgilere yer verildi:
“Proje kapsamında kurulacak tüm baraj üniteleri, iletilecek ocaklar ile isale hattının bir kısmı Milas İlçesinde, isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi Bodrum ilçesinde yer almaktadır. Yatağan ilçesinde ise sadece rezervuar alanının bir kısmı kalmaktadır. Ülkemizde turizmin canlanması ve kıyılarda yazlık edinme iste inin artmasına paralel olarak Bodrum İlçesi ve Bodrum Yarımadası çok popüler hale gelmiştir. Bunun sonucunda da özellikle yaz aylarında nüfus patlaması görülmüştür. Buna paralel olarak su ihtiyacı artmış `ve mevcut kaynaklar yetersiz kalmıştır”
YAPILAN ÇALIŞMALAR ANLATILDI
Proje dosyasında, DSİ ve İller Bankasının Bodrum’a ve Yarımadasındaki yerleşim birimlerine su temin etmek maksadıyla birçok çalışma yaptığına işaret edilerek, “Başlangıçta Keson ve derin kuyularla temin edilen sular da yetersiz kalınca, önce Karaova YAS9den alınan sular Bodrum İlçesine getirilmiştir. Bilahare de sulama amaçlı olarak inşa edilen Mumcular Barajı’nın suları Arıtılarak Bodrum İlçesine verilmiştir. Bundan sonra Bodrum İlçesi (Torba dahil) su temini yönünden rahatlamıştır. Halen Bodrum Yarımadası’nda da en önemli yerleşim birimleri sularını genellikle yeraltı suyundan temin etmektedir”
YAZLIKÇILAR SU İHTİYACINI ARTIRDI
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje dosyasında, Bodrum Yarımadası’ndaki yerleşik nüfusun yanı sıra II. Konut nüfusu, turizm nüfusu ve günübirlik ziyaretçilerin oluşturduğu kesimlerin su ihtiyaçları o kadar artmıştır ki; mevcut su kaynakları yetersiz kalmıştır. Bodrum Yarımadası’na dışarıdan su getirilmesi gerekli olmuştur.
Bodrum Yarımadası’na acil su temin etmek üzere, yarımadada şu an mevcut olup kullanılan yeraltı suları, Karaova’dan alınan yeraltı suları, Mumcular Barajı’ndan Mumcular Arıtma Tesisi ile arıtılarak alınan sular dikkate alınarak eksik ihtiyaçlar Geyik Barajı ve Çamköy YAS9tan temin edilerek Güvercinlik Arıtma Tesisi ’ne iletilmektedir.
Bodrum Barajı Projesi
Bodrum Barajı ile yılda 13,17 hm³ suyun Bodrum Yarımadasına içme ve kullanma suyu olarak verilmesi planlanmaktadır. Bodrum Yarımadasındaki tüm yerleşimlerin 2065 yılı nüfusu, turizm nüfusu, II. Konut nüfusu ve günübirlik turizm nüfusu olmak üzere toplam nüfusu 993.487 kişi olarak tahmin edilmiş ve 2065 yılı içme ve kullanma suyu ihtiyacı 73,35 hm³/yıl olarak hesaplanmıştır. Bodrum Barajı içme suyu maksimizasyonunda iletildiğinde 13,17 hm³ su, içme suyuna verilebilecektir. Bodrum barajında depolanan sular 33.913 m9lik İsale Hattı ile mevcut Güvercinlik Arıtma Tesisinin yanında inşa edilecek olan yeni Arıtma Tesisine cazibeli olarak iletilecektir. Proje kapsamında planlanan Arıtma Tesisinde arıtılan sular mevcut isale hattı ile su deposuna iletilecektir.