BİR AÇIP, BİR KAPATMAK ÇARE DEĞİL

Gazetemizde geçtiğimiz hafta “Rusya’nın kararı turizmciyi altüst etti” başlığıyla verdiğimiz haberde,

Turizm sektörünü bekleyen bir sorunu konu almıştık.

Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle İngiltere’nin vatandaşlarına seyahat yasağı getirmesinin ardından sektör gözünü Rusya’ya çevirmiş, Rusya’da artan vaka sayılarını gerekçe göstererek tarifeli ve charther uçak seferlerini 15 Nisan-1 Haziran 2021 döneminde tek taraflı olarak durdurduğunu açıklamıştı.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bülbüloğlu gazetemize yaptıkları açıklamada Rusya’nın aldığı kararın turizmcilerin umutlarını yitirmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Turizmci için gerçekten de kötü haber.

Zaten içinde bulunduğumuz süreçte iyi habere de hasret kaldık.

Ülkemizdeki salgın kısıtlamalarının esnetilmesi için konulan tarih 17 Mayıs.

Salgının gidişatı korkutucu.

17 Mayıs’tan sonra yeni bir normalleşme sürecinin, salgının içinde bulunduğu sıkıntılı tabloyu arttıracağı yönünde elbette endişelerimiz yok değil.

Çok değil daha geçtiğimiz yıl yaşananları hatırladığımızda, bu öngörüye sahip olmak hiç te zor değil.

Gerek eğitim, gerekse turizm açısından salgının etkili olduğu yılları ölü yıllar olarak görmek mümkün.

Yeter ki insan kayıplarımız olmasın.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Esin, seyahat acentelerinin pandemi döneminde maddi açıdan ciddi sıkıntılar yaşadığını ve Rusya’nın almış olduğu seyahat yasağı kararının ardından turizmcilerin hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

Suat Esin, “Biz turizmciler olarak bir aylık kapanma olursa vakaların ciddi oranda düşebileceğini düşünüyorduk ve uzmanların görüşü de bu yöndeydi. Ama ne yazık ki kısmi bir kısıtlamayla kısmi bir düşüş yaşanması öngörülüyor. İngiltere’nin ardından Rusya’nın aniden vatandaşlarına yasak getirmesi bizi iyice çıkmaza soktu. Ne yapacağımızı bilmez durumdayız. Çok zor bir dönem bekliyor bizi. Geçen sene hiçbir beklentimiz olmadan acenteler olarak 2,5 aylık bir iş yaptık ama şu an önümüz karanlık. İngiltere, Haziran sonuna kadar durdurdu ama ondan sonrası ne olacak belirsiz. Geçen sene yaptığımız işi bu sene hiç yapamayabiliriz de. Tüm turizmciler olarak hayal kırıklığına uğradık. Rusya en azından burada çarkın dönmesini sağlayacaktı” ifadelerini kullandı.

***

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Bülbüloğlu ise, 2020’ye girdiğinde parlak bir yıl gözüktüğünü ama şu anki duruma bakıldığında turizmcilerin 2020’ninde finansal yükünü taşıyarak sezona girileceğine dikkat çekti.

Bülent Bülbüloğlu, “Rusya’nın seyahat yasağının getirmesi başta Antalya turizmi olmak üzere Ege Bölgesini ciddi derecede etkiledi ve sıkıntılarımız büyük. Bodrum, Muğla turizmi içerisinde başka bir kategoriye ayrışıyor. Bodrum özellikle iç pazarda ve villa turizminde farklı bir pozisyonda. Fethiye ve Marmaris ise kitlesel yurtdışı ağırlıklı turizm yapan aslında Türkiye’ye döviz kazandıran en büyük istihdamı sağlayan iki bölgedir. Maalesef geçen sene ve bu sene sıkıntılı günler yaşıyor ve yaşamaya da devam edecek gibi gözüküyor. Geçen sene durumumuz bu seneden daha iyiydi. 2020’ye girdiğimizde önümüzde parlak bir yıl gözüküyordu ama şuan ki duruma baktığımızda 2020’nin de finansal yükünü turizmciler olarak taşıyarak bir yıl geçiriyoruz. Yani Haziran’da başlayacağında şuan kestiremiyoruz. Kapanmanın ne kadar pozitif birey sayısını aşağıya çekeceğini de bilemiyoruz.” dedi.

Hem yatırımcılar için hem de çalışanlar için ciddi sıkıntılar beklediğini belirten Bülbüloğlu, “Yatırımcılar ve turizm çalışanları kısa çalışma ödeneğinin kalkmasının ardından da maddi ve manevi sıkıntılar içindeler. Umut ediyoruz ki Haziran’a kadar çok sıkı bir kapanma olur ve birtakım veriler normal seviyeye iner. Bizde 2022 yılına kendimizi atabiliriz. Bu sene para kazanma hedefinde olan otelci yok herkes 2022 yılına gemiyi yüzdürmeye çalışıyor” şeklinde görüş belirtti.

Görüldüğü gibi turizmin iki söz sahibi kuruluşunun temsilcileri umutsuz.

En azından ifadeleri bu yönde.

Pandeminin başladığı 2020 yılını bile arayacak olduklarının altını çizmiş haldeler adeta.

Aslında Bülbüloğlu’nun şu önerisi önemli; “Umut ediyoruz ki Haziran’a kadar çok sıkı bir kapanma olur ve birtakım veriler normal seviyeye iner.”

Demek ki aklın yolu bir.

Çare belli.

Çare, belli bir süre tam kapanmada görünüyor.

Kısmi olarak bile kapandığımız söylenemez. Kurallara riayet eden kadar etmeyen de var.

Tabir yerindeyse herkes dışarıda.

Hal böyle olunca da, bir açıp bir kapatma mantığıyla bu işin önüne geçilecek gibi görünmüyor.