Milas Belediye Meclisi Kasım ayı Olağan Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Meclise, Boğaziçi Mahallesi’nin revizyon planı değişikliği tartışması damga vurdu. 

Milas Belediye Meclisi, dün saat 14.00’te Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonu’nda 14 ana 3 de ek gündem maddesini görüşerek Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın önderliğinde toplanan ve yeterli çoğunluğun sağlandığı meclis toplantısında 14 ana, 3 de ek gündem maddesi görüşülüp karara bağlandı.

Milas’ta otomobil takla attı: 2 yaralı Milas’ta otomobil takla attı: 2 yaralı

Meclisin 13. ana gündem maddesi olan “İlçemiz Boğaziçi Mahallesi Köy Gelişme Planları ile ilgili Belediye Meclisimizce alınan 07/12/2011 tarih 2011/242 sayılı Meclis kararının iptal talebinin görüşülmesi ile ilgili hazırlanan İmar Komisyon Raporunun görüşülmesi” maddesi raporu okundu. Rapor sonrasında meclis, komisyona 1 ay ek süre vermeyi kararlaştırdı.

Meclise gelen Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim Köksal ve yaklaşık 80 mahalleli, gündem maddesi kararının ardından söz hakkı istedi. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, meclis gündem maddelerinin ardından konuşma yapacağını kaydetti.

Ana gündem maddelerinin ardından ek gündem maddelerine geçildi. Ek gündem maddesinde yer alan 1. ve 2. maddeler imar komisyonuna havale edildi. Ek gündemin 3. maddesinde yer alan “2018 Mali Yılı Evsel Katı Atık Gelir Tarifelerinin belirlenmesi” ile ilgili hazırlanan rapor görüşüldü. Buna göre, 2018 Mali Yılı Evsel Katı Atık Gelir Tarifeleri ‘ne özkaynak getirisi hesaplandı. Toplam evsel katı atık maliyeti 14 milyon 303 bin 762,26 lira belirlenirken, özkaynak getirisinin %3,83’ü 547 bin 834, 09 lira olarak hesaplandı. Toplam sistem maliyeti, 14 milyon 851 bin 596, 35 kuruş oldu. Toplam sistem maliyetinin baz alındığı hesaplamada, buna göre uygulanacak katı atık tarife ücreti kişi başına şöyle oldu; Mülga köy yerleşik alanındaki konutlarda kişi başına 8.17 TL, indirimli meskenler 4.09 TL, eğitim kurumları 0,73 TL, resmi kurumlar idari binaları 6,61 TL, sanayi alanları 20,83 TL, özel okullarda 1,58 TL, 4 yıldız ve üstü konaklamalarda 11,04 TL, 4 yıldız hariç diğer konaklamalarda 5,52 TL, devlet hastaneleri yatak başına 14,35 TL, özel hastaneler yatak başına 20,83 TL, restorantlar metrekare başına 1,25 TL, büfeler metrekare başına 0,63 TL, depolar metrekare başına 0,40 TL, bankalar vb. metrekare başına 0,75 TL, otoparklarda araç başına 6,00 TL, tekne vb. tekne-yat başına 25,00 TL, pazaryerinde metrekare başına 6,85 TL, düğün salonları aylık 250 TL, bensiz istasyonları aylık 250 TL, zeytinyağı fabrikaları aylık 108,33 TL.

Komisyon tarafından belirlenen tarife ücretlerinin okunmasının ardından AK Parti Grubu Başkanı Levent Akyer, kırsal mahallelerde uygulanacak olan tarifeye karşı çıktıklarını ve tarifenin %50 indirimli olarak revize edilip yeniden değerlendirilmesini istedi. AK Parti Grubu’nun kırsal mahallelerden toplanacak olan evsel katı atık maddeleri tarifesinde %50 indirimi önergesini meclise sunan Başkan Tokat, oylama yaptı. Gerçekleştirilen oylamada, AK Parti Grubu’nun %50 indirim talebi, 4’e karşı oy çokluğuyla reddedildi.

Tarife ücretinin kabul edilmesinin ardından Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı sona erdi.

Meclis toplantısının sonlanmasının ardından Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Boğaziçi Mahallesi’nde yaşanan imar revizyon plan değişikliği konusunu ele aldı. Başkan Tokat’tan söz hakkı isteyen Boğaziçi Mahallesi Muhtarı İbrahim Köksal, revizyon planı değişikliği nedeniyle mağdur olan mahallelinin durumunu meclis üyelerine ve Tokat’a anlattı.

Muhtar Köksal, Kıyı Kanununa göre 20 metre olan kıyı kenar şeridini 100 metre olacak şekilde revizyon plan değişikliği konusunda oldukça mağdur olduklarını iletti. Köksal, 7 yıl önce Boğaziçi’nin imarının meclis kararıyla hiçbir gerekçe gösterilmeksizin durdurulduğunu kaydederek: “Boğaziçi Milas’ındır. 7 yıl önce Boğaziçi’nin imarının meclis kararıyla hiçbir gerekçe gösterilmeksizin durduruldu. Boğaziçi’nin bulunduğu yerde imar planının uygulandığı yerde yerleşim alanı o dönemde alınmamış. 2011’den bu yana ruhsat verilemiyor, ticaret yapılamıyor. en buranın muhtarıyım. Bizler, bu mahalleden sorumluyuz. Boğaziçililer durumdan çok mağdur. Vatandaş çocuğuna ev yaptıramıyor, ticaret yapamıyor. 3 mahkeme kararı alındı. Danıştay kararı da çıktı. Artık Boğaziçililerin tahammül sınırı aştı. Sizler, bizleri mağdur etmeyecek şekilde; o dönemde köy yerleşik alanı alınmadıysa, yeniden uydu fotoğraflarıyla bir şeyler yapılabilir. Biz sevinçli haberi almak için geldik, yeniden buruklukla evimize döneceğiz. 1950’li yıllarda buranın yerleşim planı var. Kimseyi kırmak istemiyoruz. Bulunduğumuz yerde 50+50 planı uygulandığı zaman, bulunduğumuz köy yok olacak.” dedi.

Tokat, Köksal’ın konuşmasının ardından 50+50 planını uygulamamak gibi bir şansı olmadıklarına değinerek: “Bu ülkenin bir Kıyı Kanunu var. Burada 50+50 uygulanıyor. Muhammet Tokat’ın bunu uygulamamak gibi bir şansı yok. milleti yanlış yönlendiriyorsunuz. Biz 1950’li yıllarda yerleşim alanı olduğunu biliyoruz. Kanunda, Kıyı Kanunundan önce kıyı ve yer tespiti var mı, imar planı var mı ona bakıyor. Boğaziçi’nin yok. Kıyı Kanunu yürürlüğe girmeden önce yapılmış bir kıyı tespiti planı yok. Ortada bir sorun var ve bu sorunu hep birlikte çözeceğiz. Alınacak karar yeni bir karar değildir. Biz mahkeme kararlarına göre karar alıyoruz. Benim yapılaşma imarı, ruhsatı vermem mümkün değil. Biz revizyon yapacağız. Sizin kavganız, yeni binaları yapamamakla ilgili. Haklısınız. Tabi ki bu bir problem ama benim birinci önceliğim, Boğaziçi’nin eski yerleşim alanını kurtarmak. Eskiyi kurtaramadıktan sonra, köye yenisini yapmışsın neye yarar. Önce eskiyi kurtaralım. Bu konuda sizlerle beraberim. Bu ülkenin kanunları var ve o dönemde eksik bırakılmış şeyler var. Biz bu işi kökten çözmek istiyoruz. Bu yürüttüğümüz çalışmalarda; planlama yetkisi benden alınıp Turizm Bakanlığına geçti ardından Muğla Büyükşehir Belediyesine devredildi. Konu, Muğla Büyükşehir Belediyesinde ve biz bu konunun takipçisiyiz. Bu iş nihayete erdiğinde Boğaziçililerin bir imar planı olacak. Durdurma kararı için biz 6 ay tartıştık. Bu karar kolay değildi. Ama revizyon yapmamız gerekiyordu. Gecikme, Milas Belediyesinin insiyatifinde değildir. Biz buranın Muğla Büyükşehir Belediyesine devredileceğini öngöremezdik. Mevzuat çerçevesinde olması gereken budur.” dedi.

Tokat’ın konuşmasının ardından Boğaziçi halkı, sorunlarını ve isteklerini aktardı.

Tokat, Boğaziçi’nin sorununu ortadan kaldırmak için yol olarak revizyon değişikliğini uyguladıklarını söyledi. Karşılıklı görüş, alışverişlerinin ardından meclis toplantısı sona erdi.

Editör: Gazete Muğla